Annons:


Denna artikel är skriven i samarbete med Kalzymes veterinärer och tandspecialister och innehåller sponsrade länkar.

Hundar, tandhälsa och 5 olika myter

Att ta hand om hundens tandhälsa är avgörande för deras övergripande välbefinnande, men det finns många missuppfattningar kring ämnet hundar och tandhälsa. Här är fem vanliga myter om hundar och tandvård som behöver klargöras:

 1. Hundar behöver inte borsta tänderna eftersom de rengör sina tänder genom att tugga på tuggben.
  Trots att tuggben och leksaker kan bidra till att minska plack och tandsten, ersätter dom inte tandborstning. Hundar kan fortfarande utveckla tandproblem om de inte får sina tänder borstade regelbundet. Gör det därför till en vana att regelbundet borsta din hunds tänder. Här hittar du en film som visar hur du borstar tänderna på din hund.
 2. Tandproblem är ingen sjukdom
  En av dom vanligaste och mest allvarliga tandrelaterade sjukdomarna hos hundar är tandköttsinflammation och tandlossning. Dessa tillstånd uppstår när plack och tandsten inte avlägsnas ordentligt från tänderna, vilket resulterar i en inflammation i tandköttet och förlust av tandfästen. Utan behandling kan dessa sjukdomar leda till smärta, svårighet att äta och till och med infektioner som kan sprida sig till andra delar av kroppen.
 3. Dålig tandhälsa påverkar inte hundens övriga hälsa
  Faktum är att dålig tandhälsa hos hundar kan ha allvarliga konsekvenser som sträcker sig långt bortom munnen. Tandproblem hos hundar kan vara kopplade till andra medicinska tillstånd, såsom hjärtproblem, njursjukdomar och diabetes. Inflammation i tandköttet kan ge bakterier en ingång till blodomloppet och orsaka infektioner som påverkar hela kroppen och t.o.m. kan förkorta hundens livslängd.
 4. Hundar visar alltid tecken på tandvärk om dom har problem.
  Hundar är mästare på att dölja smärta, inklusive tandvärk. Många gånger visar dom inga uppenbara tecken på att dom har tandproblem förrän det blir allvarligt. Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera hundens tänder och uppmärksamma eventuella förändringar i deras ätbeteende eller humör.
 5. Min hunds andedräkt är naturligt dålig, så det är inget att oroa sig för
  Illaluktande andedräkt är ett tecken på dålig bakterieflora. Dålig andedräkt kan indikera närvaron av tandsten eller tandköttsinflammation och det är viktigt att motverka detta och upprätthålla en god munflora med goda bakterier.

Att förstå och bemöta dom här myterna är avgörande för att säkerställa att din hund får den tandvård den behöver för att leva ett friskt och lyckligt liv. Genom att borsta hundens tänder regelbundet, ge lämpliga tuggben och leksaker, samt vara uppmärksam på deras tandhälsa kan vi hjälpa våra fyrbenta vänner att behålla sina tänder intakta under många år framöver.

Tandspray från Kalzyme

Vi kan också komplettera med en tandspray från Kalzyme. Denna spray skapar en skyddande barriär mot skadliga bakterier som kan orsaka plack, tandsten, och dålig andedräkt. Sprayen är ett utmärkt komplement till tandborstning då den hjälper till att upprätthålla en hälsosam bakterieflora och är effektiv för att nå även de mer svåråtkomliga tänderna långt bak i munnen. Sprayen fördelas jämnt på tänderna med hjälp av saliven och lägger sig som en skyddande hinna. 

Här kan du läsa mer om Kalzyme och deras produkter, och om du vill testa så får du 25% rabatt om du anger koden HUNDPRAT25.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar