Annons:

Det här måste du tänka på när du ska resa utomlands med hunden

Kvinna håller en väska med en hund i

Om du planerar att resa utomlands med hunden så är det viktigt att du långt i förväg börjar planera din resa och läser på vad som gäller för respektive land. 

Så här skriver Jordbruksverket om varför det är så viktigt att planera din resa när du ska ta med hunden till ett annat land. 

”Om din hund reser med felaktig eller ofullständig dokumentation bestämmer myndigheter i det land som hunden har rest till vad som ska hända. Hunden kan nekas inträde och skickas tillbaka till Sverige eller i värsta fall avlivas direkt.

I en del länder kan hunden i vissa fall sättas i karantän som du som ägare får betala för. Det är alltid ditt ansvar att se till att alla krav är uppfyllda. Därför är det mycket viktigt att du tar reda på all information om vad som gäller i god tid innan avresa.

Om en hund blir nekad inträde i ett land och skickas tillbaka till Sverige måste hunden uppfylla de svenska reglerna för det aktuella landet som hunden vistats i för att den ska få komma tillbaka in i Sverige.”

LÄS MER HÄR! Här hittar du all information som jordbruksverket har gällande att resa till annat land med hunden.

Jordbruksverket bjuder också på en checklista som gör det enklare för dig att komma ihåg allt. 

Checklista

  1. Jag har kontaktat veterinär­myndigheten i landet som hunden ska resa till och tagit reda på vilka krav som gäller, vilka intyg som krävs och om rasen är tillåten i landet.
  2. Hunden har ett EU‑pass.
  3. Hunden är id‑märkt.
  4. Hunden har en giltig vaccination mot rabies.
  5. Om det är aktuellt har jag tagit reda på vad som gäller för hundar som reser utan sin ägare, reser i grupp på fler än 5 hundar för att tävla eller träna eller som ska byta ägare.
  6. Jag har tagit reda på vilka krav som gäller för det aktuella landet som hunden vistats i för att den ska få komma tillbaka in i Sverige.

Läs på, planera och var ute i god tid!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar