Annons:


Valpar behöver mycket sömn och vila för att växa, stärka sitt immunförsvar och bearbeta intryck. Trots att valpen ligger och sover eller vilar så händer en hel del i den lilla kroppen. En utvilad valp har mer energi, mer aptit och bättre koncentrationsförmåga vilket såklart underlättar både träning och uppfostran.  

Sömn vs vila

Sömn ger valpen möjlighet att återhämta sig och få ny energi medan vila är viktigt att träna om valpen lätt blir stressad eller orolig. Du kan hjälpa valpen att varva ner och komma till ro genom att själv sitta med den, var lugn i din egen energi och långsamt klappa valpen. På så sätt hjälper du inte bara valpen att varva ner du blir också en trygg plats för valpen vilket såklart stärker er relation.

Hur många timmar ska en valp sova?

En valp kan sova mellan 16-20 timmar per dygn, men det varierar beroende på valpens ålder och vad ni har gjort under dagen. Det finns ingen satt regel om hur många timmar en valp bör sova och det är oftast inget problem så länge valpen är pigg, lyhörd och har god aptit.

En hundvalp ligger och sover

Tecken på sömnbrist

En valp som inte får tillräckligt med sömn kan drabbas av både fysiska och psykiska besvär som till exempel:

  • Försämrat immunförsvar
  • Koncentrationsproblem
  • Inlärningssvårigheter
  • Ljudkänslighet
  • Aggression
  • Stress och oro

Det är viktigt att lära känna sin valps beteende för att upptäcka avvikelser. En extra känslig valp behöver inte nödvändigtvis lida av sömnbrist, men om en valp sover mycket och ändå känns slö, orkeslös och inte vill äta är det nog säkras att kontakta en veterinär.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar