Annons:


Att komma ut och gå varje dag är kanske en av de bästa fördelarna med att ha hund. För många är det mycket mer än bara hundpromenader. Det är både egentid, hälsa, rörelse och möjlighet till återhämtning.

Hur man väljer att använda dom här stunderna är olika. Ibland stoppar man hörlurarna i öronen och lyssnar på en bra podd eller bok och bara njuter av att få vara för sig själv en stund. Vid andra tillfällen tar man på sig löparskorna och passar på att få jobba med flåset tillsammans med en glad träningskompis.

Förresten, här kan du läsa mer om hur du på bästa sätt kommer igång att löpträna med hunden.

Men ibland kan man faktiskt göra promenaden till ett träningspass för hunden. Promenaden är ett ypperligt tillfälle att träna allt från stabilitet till inkallning.

En kvinna som är ute och går med en schäferhund
Foto: Patrik Svedberg

Här är 5 övningar som passar väldigt bra för hundpromenaden.

1. Sitt med motstånd

Det här är en superbra övning som kräver ganska mycket av hunden men inte så mycket av dig.
– Säg åt hunden att sitta.
– När du går några steg ifrån huden ska den sitta kvar, sedan går du tillbaka och belönar hunden där den sitter. Här hittar du en film som visar hur du lär hunden sitt och sitt kvar.
– När hunden kan sitta kvar även fast du lämnar den kan du försöka dra lite försiktig i kopplet utan att hunden ställer sig upp. Första gången kanske du bara kan lyfta upp kopplet lite grann för att sedan gå tillbaka till hunden och belöna den. Slutmålet är att du skall kunna stå en koppellängd ifrån hunden och dra försiktigt i kopplet men att hunden tungt sitter kvar på rumpan.

Kan du redan göra den här övningen när du står framför hunden kan du försöka göra den fast du står bakom hunden, det är lite svårare… Då får du börja med att lära hunden att sitta kvar även fast du ställer dig bakom den.

2. Platsliggning

Om din hund kan kommandot ”ligg” eller ”plats” så är promenaden ett perfekt tillfälle att lära hunden ligga kvar, utan att resa sig, på olika ställen med olika typer av störningar.

Kom bara ihåg att skynda långsamt. När hunden kan ligga kvar i 5 sekunder kan du prova med 7, sen 10, sen 12 osv. Om hunden ställer sig upp innan du har gett frikommando har du förmodligen gått för fort fram. Backa tillbaka och låt hunden ligga en kortare tid innan du bryter övningen.

När du sedan kommer till en ny plats måste du backa i övningen och återigen börja med att bara be hunden ligga några få sekunder innan du ger ett frikommando. Sedan kan ni sakta men säkert arbeta er uppåt till längre tider.

Fundera också på hur svårt du tro det är för hunden att ligga stilla just på den platsen du har valt. Är det vid en lekpark med massor av barn som springer runt så är svårigheten ganska hög till skillnad från om ni står ensamma på en tom gata som hunden känner igen. Anpassa tiden genom att korta ner den vid platser med hög störning och förläng den på platser där hunden känner sig ganska trygg.

Att lära hunden ligga stilla i olika typer av miljöer kommer du alltid att ha nytta och glädje av.

3. Balans

Försök att hitta saker hunden kan gå lite balansgång på. En stock, en mur eller en planka. Självklart inte så svårt eller högt att hunden riskerar att ramla ner och slå sig. Använd ditt sunda förnuft. Se om du kan be hunden stå stilla på en mur och inte hoppa ner fören du ger ett frikommando eller ok!

4. Inkallnig

Att träna inkallning när hunden går i koppel är superbra. Då ger du inte hunden någon möjlighet att misslyckas. Börja enkelt. När hunden vänder sig om och tittar på dig säger du ”kom!” och backar bakåt. Belöna hunden när den kommer.

I nästa steg kan du försöka att säga ”kom!” när hunden går som vanligt och tittar framåt. När den kommer backar du bakåt och belönar. Om den inte kommer så stannar du, hunden kommer förmodligen att vända sig mot dig och undra varför du stannade. När hunden tittar på dig så backar du bakåt med glad min, hunden kommer att börja röra sig mot dig och när den gör det säger du ”kom” och belönar den när den kommer fram. Om inte hunden vänder sig om kanske du behöver träna lite kontaktövningar. Här hittar du en som är bra att börja med.

Här finns en till jättebra film om inkallning. Börja gärna med den för att hunden till att börja med ska förstå vad ordet ”kom” eller ”hit” faktiskt betyder!

5. Stanna

En jättebra övning som kan komma väl till hands vid olika tillfällen. Lär hunden att stanna på kommando när ni är ute och går. Börja med att stanna och precis när hunden stannar säger du ”Stanna!”. Beröm hunden och gå vidare. Prova sedan att säga åt hunden att ”stanna” medan ni går långsamt, om hunden stannar så belönar du och går vidare. Gör det sedan svårare genom att sakta öka tempot.

Om inte hunden stannar få ni backa tillbaka och träna lite mer med hjälp. Du kan också träna stanna som vi visar i den här filmen.  Beroende på hur långt ifrån hunden du är ju svårare är det för hunden, så börja med ett ganska kort koppel och öka sedan längden sakta tills du kan säga åt hunden att stanna även om du har en hel koppellängd emellan er.

Efter en promenad med lite extra lydnadsträning kommer hunden att vara skönt trött när ni kommer hem igen.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar