Annons:


Att hunden inte kommer på inkallning är en ganska vanlig utmaning hos hundägare men också ganska viktigt att få ordning på. Att hunden kommer när vi ropar på den är viktigt både av säkerhetsskäl och för bekvämlighetens skull. För vem har lust att stå och ropa på en hund i rastgården som totalt ignorerar en när klockan springer iväg och det är dags att gå hem? Och vem vill inte att hunden kommer när man ropar på den om den är påväg mot något farligt?

Det finns en mängd olika situationer där en fungerande inkallning är väldigt avgörande

Men varför kommer inte hunden när vi ropar? Ja, det kan ju såklart finnas en mängd olika förklaringar till det men tre väldigt vanliga är följande.

1. Du tjatar

Du har egentligen inte förankrat vad ordet ”kom” eller ”hit” betyder för hunden vid olika tillfällen, men ändå står du och ropar på hunden om och om igen.

Hunden kan inte riktigt ta in vad du menar och tycker till slut att du är lite tjatig och börjar därför ignorerar dig.

Här någonstans börjar ordet ”kom” eller ”hit” betyda: ”Matte/Husse står där borta och gapar medan jag går här och gör precis som jag vill.”

Här kan du läsa mer om hur du lär hunden vad ”kom” eller ”hit” betyder.

2. Du blir arg

Du ropar på hunden, den kommer inte. Du forsätter ropa på hunden, den kommer forfarande inte. Du blir arg och höjer rösten. Usch, nu tycker hunden att du börjar bli lite obehaglig och drar sig ännu längre ifrån dig. Kanske går du och hämtar hunden eller också kommer hunden till slut och då skäller du på den vilket bara förstärker hundens ovilja att komma till dig.

3. Det roliga är slut

Oftast betyder en inkallning att det roliga är slut. Efter en stund i rastgården ropar matte/husse, hunden kopplas och det är dags att gå hem. Eller också är hunden ute i trädgården och leker och när matte/husse ropar är det dags att gå in. Försök istället att ropa på hunden och ge den en godis eller fina ord och beröm när den kommer, släpp den sedan fri igen att få fortsätta leken. På så sätt minskar du risken att en inkallning betyder att det roliga är slut.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar