Annons:


En av dom första saker en nybliven valpägare behöver ta tag i är att hjälpa valpen blir rumsren.

Hundar är olika, vissa valpar förstår ganska snabbt vart den ska göra sin behov medan andra  behöver mer tid. Här kommer 5 tips som kan hjälpa dig när du ska få din valp rumsren.

1. Ge valpen tid

Många människor underskattar hur lång tid det kan ta att träna valpen till att bli rumsren. Förbered dig på att det kan ta mer tid än du tror och ladda gärna med lite extra tålamod.

2. Begränsa valpens utrymme

Hundar vill helst inte göra sina behov där dom bor eller sover. Däremot kan det ta ett tag för valpen att lära sig att hela ditt hus eller lägenhet är hundens boendeyta, därför kan det till en början vara lättare att träna valpen rumsren på en begränsad yta.

Om du begränsar valpens utrymme är det också lättare för dig att hålla koll på valpen och säkerställa att den inte springer iväg och uträttar sina behov i ett undangömt hörn av bostaden.

”Det bästa sättet att råda bot på oönskat beteende är att säkerställa att det inte sker överhuvudtaget.”

Begränsa även valpens utrymme på natten och var beredd på att gå ut med hunden även nattetid. Du kan ganska enkelt begränsa valpens utrymme med hjälp av kompostgaller.

3. Gå ut med valpen ofta

Genom att gå ut med hunden så ofta som möjligt ökar chansen att hunden gör sina behov på rätt ställe. Det hunden får ”träna” på kommer den att fortsätta göra. Om hunden får ”träna” på att kissa på gräsmattan så kommer den att fortsätta kissa på gräsmattan. Gör det därför till en vana att gå ut med valpen efter maten, efter den har sovit, efter lek och en hel del där emellan.

Hundvalp kissar i gräset

4. Beröm valpen när den gör rätt

När valpen gör sina behov ute så beröm den, antingen med ord eller varför inte med en godis eller leksak. Visa hunden att den var duktig. Det som belönas upprepas!

Om du vill kan du även lägga på ett kommando när hunden kissar, tex ”kissa”.

Medan hunden kissar säger du ”kissa!” och när hunden är klar belönar du. Då är du på god väg att lära hunden kissa på kommando vilket ibland kan vara bra.

5. Bli inte arg när valpen misslyckas

Om valpen råkar göra av sig inne i huset så lyft försiktigt ut den och visa var den ska vara. Behåll lugnet och bli INTE arg. Att bli arg hjälper inte situationen utan skadar bara din och valpens relation.

Lycka till!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar