Annons:


Olika anledningar till att hunden skäller

Att hundar skäller är inte konstigt. Det är nämligen ett av deras mest grundläggande sätt att kommunicera med omvärlden. Trots det kan det ibland vara svårt för oss hundägare att förstå varför hunden skäller, och ibland kan det vara ganska påfrestande att lyssna på. Så i den här artikel kommer vi att gå igenom några vanliga anledningar till att hunden skäller. På så sätt kanske det blir lite enklare för oss som hundägare att hantera hunden, om vi förstår den bakomliggande orsaken.

1. Kommunikation och uttryck av känslor
Hundar använder skällande för att uttrycka en mängd olika känslor och behov. Det kan vara ett tecken på glädje, uppmärksamhet, entusiasm eller till och med oro. För att tolka skällandet på rätt sätt är det viktigt att vara uppmärksam på kontexten och kroppsspråket som följer med. Därför är det bra om man försöker lära känna sin hund och hur just den beter sig i olika situationer.

2. Varning och skydd
Hundar är naturbegåvningar när det kommer till att känna av förändringar i sin omgivning. Skällande kan vara ett sätt för dem att varna sina ägare om något verkar avvikande eller hotfullt. Det är ett instinktivt beteende som går tillbaka till deras ursprung som vakt- och varningsdjur.

3. Tristess eller understimulering
En hund som känner sig understimulerad eller uttråkad kan börja skälla som ett sätt att söka uppmärksamhet eller aktivitet från sina ägare eller för att få ur sig överskottsenergi. Det är viktigt att ge tillräckligt med mental och fysisk stimulans för att förebygga tristess.

4. Rädsla och ångest
Skällande kan vara ett uttryck för rädsla eller ångest hos hunden. Det är viktigt att vara uppmärksam på situationer eller stimuli som kan orsaka dessa känslor och försöka skapa en trygg och stödjande miljö för hunden.

5. Fysiskt obehag eller smärta
Vissa medicinska tillstånd eller smärta kan få hunden att skälla eftersom den känner att något inte står rätt till. Därför kan det vara bra att regelbundet konsultera en veterinär för att säkerställa att hunden är frisk och fri från obehag.

En hund som ofta skäller kan dock vara jobbigt att leva med. Men om man förstår dom bakomliggande orsakerna till varför hunden skäller, så kanske man på ett bättre sätt kan möta hunden där den befinner sig rent känslomässigt och hantera situationen på ett så bra sätt som möjligt.

Att hantera hunden när den skäller
Ibland vill man tex lära hunden att den inte behöver skälla/varna på allt och alla, tex om någon går i trapphuset eller när sopbilen kommer. I den här filmen visar vi hur du kan hantera hunden när den skäller.

Och vill du lära hunden att vara tyst på kommando så har vi en minikurs som visar steg för steg, med text och film, hur du gör det här: När hunden skäller, så lär du den att vara tyst!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar