Annons:


I ett avsnitt av podden ”Hundcoachen” intervjuas veterinären Ulla Björnehammar om hur man ska tänka när det kommer till hundar och vinterkyla. Normalt sett pratar vi ganska ofta om vad man behöver tänka på under varma sommardagar, men vad är det egentligen som gäller när vinterkylan biter sig fast?

Här kommer några riktigt bra take-aways från avsnittet.

1. Kläder

Generellt sett klarar hundar kyla bättre än värmen. En stor schäferhund klarar såklart kyla bättre än en liten chihuahua som man ibland kan behöva klä på lite värmande kläder när det är kallt. Tänk då på att kläderna ska sitta löst så att det bildas ett värmande luftlager mellan kläderna och pälsen.

Även en stor schäferhund som klarar kylan riktigt bra kan efter ett hårt träningspass behöva få ligga på en varm filt eller få på sig en väst som håller värmen om den tex ska ligga i en kall bil direkt efteråt.

2. Motion

Motionera inte hunden för hårt i extrem kyla. Träna hellre i korta och flera träningspass. Tänk också på att hunden förbrukar väldigt mycket energi i kallt väder, så fyll på ordentlig efter träningen!

3. Värm upp hunden

Tänk också på att värma upp hunden och även massera musklerna på den innan ni börjar träna och skritta gärna av den efter träningen!  

4. Vatten

Glöm inte att vatten är lika viktigt på vintern som på sommaren! Hunden behöver dricka vatten efter ett träningspass i vinterkyla precis som i sommarvärmen.

5. Vägsalt

Kom ihåg att tvätta av vägsaltet från tassarna i HANDLJUMMET vatten, aldrig i varmt i vatten, det gör jätteont i kalla tassar!

6. När hunden äter snö

Uppmuntra inte hunden att äta snö eftersom att det ger en kall och dålig mage.

7. Hundens trampdynor

Håll koll på trampdynorna. Torka och smörj in dom på kvällen om det behövs.

8. Reflexer

Behöver inte förklaras, det är så självklart. Både du och hunden ska såklart använda reflexer.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar