Populärt innehåll:

VALPTRÄNING – Så tränar du valpen med en positiv inställning och massor av lek

Det absolut bästa sättet att börja träna valpen är...

Så lär du hunden att hålla koll på dig istället för tvärt om

Att försöka lära en hund ett nytt moment, hundtrick...

Hjälp hunden genom kvällar fulla av smällar

Nu är det ju förbjudet med raketer men smällare...

Så lär du valpen att inte bita i dina händer och byxben

Att valpen biter i både händer och fötter är ett välkänt dilemma. Även om den bara leker och inte alls menar att vara elak så är de små valptänderna sylvassa och det kan göra väldigt ont. Den biter också på skor, på möbler, i kopplet osv.

Om du nu sitter och kliar dig i huvudet och undrar hur du ska hantera situationen så är du inte ensam. Det är faktiskt en av dom vanligaste frågorna som nya valpägare har. Att bita på saker, även om det bara är på skoj, är inte att beteende vi vill att valpen ska fortsätta med.

Varför biter valpen?

Valpar är nyfikna små varelser och dom älskar att utforska världen, gärna med hjälp av munnen eftersom att valpen inte har några händer. Valpar leker med sina kullsyskon genom att bita, knuffa och jaga varandra. Dom vet inget annat sätt, så vi måste lära dom hur vi vill att dom ska leka med oss.

Det kan också vara så att valpen känner sig osäker av att blir klappad eller fasthållen och då med munnen visar att den inte vill. I så fall behöver man såklart jobba med det också. Att bara hålla fast valpen fast den inte vill, bara för att den ska ”lära sig” eller ”vänja sig” är INTE något vi rekommenderar. Valpen ska känna sig trygg när du och dina händer kommer emot den.

Hur ska man hantera en valp som biter?

  1. Plocka bort

Till att börja med kan man plocka bort allt som INTE valpen får bita på, så som skor och barnens gossedjur mm. Däremot får gärna tuggleksaker som valpen FÅR bita på ligga framme. Valpen måste få tugga och bita men inte på vad som helst.

2. Bjud in till lek

Tro dock inte att valpen kommer börja bita och leka med leksakerna bara för att dom ligger framme. Nej, du måste engagera dig och göra leksakerna roliga. Sätt dig på golvet och ge leksakerna lite liv. Dra dom efter golvet och låt valpen jaga dom. Låt valpen fånga leksaken och sedan kan du välja om du vill kampa lite med valpen innan den vinner leksaken eller om valpen helt enkelt får ”vinna” leksaken direkt. Låt valpen vinna ofta, ofta, ofta. Visa valpen att leksakerna är roliga.

👉   Här hittar du en jättebra lek att göra med valpen! 👈

3. Bryt det oönskade beteendet

Om valpen till exempel börjar bita i ditt byxben så kan du ta fram en leksak och låta valpen bita och kampa med den istället för ditt byxben. Du kan också bjuda in valpen till lite lydnadsträning, tex sitt, ligg och varsågod med lite godis som belöning.

Genom att bryta det oönskade beteendet, i det här fallet att bita i ditt byxben, får inte valpen möjlighet att träna på det du inte vill att den ska göra. Istället tränar ni på rätt saker som att leka med leksaker eller lydnadsträning. Det valpen får möjlighet att tränar på kommer valpen fortsätta att göra.

En hundvalp som biter i byxbenen
4. Stress eller inte?

Fundera också på om din valp är understimulerad och behöver lite mer aktivering eller kanske har det blivit lite för mycket av det goda och valpen behöver hjälp med att komma till ro, tex genom att få ligga och tugga på ett mumsigt tuggben.

 En stressad valp kan ibland framstå som att den vill leka fast den egentligen behöver hjälp med att komma till ro

Senaste

Att resa med hunden inom EU

Att resa med sin hund till ett annat EU-land...

3 saker du INTE bör göra vid hundmöten

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är...

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

- Min hund låtsas som att den inte hör.-...

5 tips – Så kommer du igång att vandra med din hund

Sommar, vinter, vår eller höst. Passa på att komma...

Nyhetsbrev

Annons

Missa inte

Kontakt – Grunden till nästan all hundträning

Oavsett om du ska träna hundmöten, att gå fint...

Hundträning – 5 enkla övningar att göra på promenaden

Att komma ut och gå varje dag är kanske...

En enkel grundövning både för hundvalpar och vuxna hundar

Oavsett vad du ska träna med din hund så...

Så får du hunden att gå fint i koppel och så gör du när det inte fungerar.

Hunden ska gå ut och gå flera gånger om...

Så lär du hunden att hålla koll på dig istället för tvärt om

Att försöka lära en hund ett nytt moment, hundtrick...
Jenny
Jennyhttps://www.hundprat.se
Det började med en svart Amerikansk Cocker Spaniel som hette Ruffe. Mitt hundintresset tog fart redan vid 13 års ålder och har nu utvecklats till att aktivt träna både min egen och andras hundar. När man tränar med sin hund kan man inte tänka på något annat, man är totalt närvarande i stunden. För mig är hundträning den optimala mindfulness övningen. Sen tackar jag såklart inte nej till all ömhet och kärlek som hunden ger tillbaka.
Annons

Så enkelt lär du hunden sitt, ligg och stanna kvar

Att lära hunden sitt, ligg och stanna kvar är kanske det första man tänker att man vill lära sin hund när man väl har...

Så hanterar du svåra hundmöten

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är verkligen inte ensam. Men är du trött på att din hund skäller, hoppar och drar...

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

- Min hund låtsas som att den inte hör.- Min hund slutar lyssna.- Min hund har selektiv hörsel. Känner du igen dig i något av...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här