Annons:


Att försöka lära en hund ett nytt moment, hundtrick eller hur den ska bete sig vid hundmöten är väldigt svårt om vi inte först lär hunden att ta kontakt och hålla kontakt med oss som står i andra änden av kopplet.

Det är mycket enklare att träna med en hund som tycker om att vara nära och engagerad i sin ägare.  Därför är det alltid bra att träna olika typer av kontakt och fokusövningar.

På så sätt lär vi hunden att det är roligt  att hålla koll på sin ägare istället för tvärt om. 

Här kommer två enkla övningar som både tränar hunden i att ta kontakt med dig och hålla fokus på dig. Dom är övningarna är jättebra precis som dom är eller att använda som uppvärmning inför annan träning. 

DEL 1

I första delen av filmen jobbar vi med kontakt. Vi lär hunden att hålla koll på sin människa, ta kontakt och komma fram till denna för att få sin belöning. Gör så här:

1. Kasta iväg en godis och låt hunden ta den.

2. Så fort hunden tittar upp mot dig så berömmer du och visar att du har ytterligare en godis i handen.

3. Låt hunden komma till dig och ta godisen, inte tvärt om.

4. Spring sedan ifrån hunden och låt den springa efter dig och hålla koll på dig för att få fler godisar.

DEL 2

I den andra delen av filmen lägger vi på en enkel fokusövning också. Nu när hunden förstår att den ska komma fram till dig för att få sin godis så gör vi det lite svårare.

1. Släng i väg en godis och spring sedan ifrån hunden och stå dig helt stilla.

2. När hunden kommer mot dig så fortsätter du att stå stilla.

3. Hunden kommer börja fundera på vad den behöver göra för att få godisen. Målet är att den ska sätta sig och titta mot ditt ansikte för att få godisen.

Det är dock inte säkert att hunden förstår vad du vill att den ska göra vilket kan leda till lite frustration. Kanske börjar hunden hoppa eller skälla för att få din uppmärksamhet och belöning. I så fall måste du förenkla övningen.

I början kanske det räcker om hunden kommer inom ditt synfält innan du belönar första gången. Nästa gång kanske den tittar upp mot ditt ansikte innan du belönar och till slut kanske den måste sätta sig innan den får sin godis.

4. Om hunden börjar skälla och hoppa så väntar du tills hunden är tyst och stilla, även om det bara är i en millisekund. Då belönar du. Sedan kan du förlänga hur länge hunden ska vara tyst och stilla innan du belönar. Till slut kan du vänta ut hunden tills den sätter sig ner och söker ögonkontakt innan den får sin belöning.

5. När hunden förstår att den ska titta på dig och sätta sig så kan man förlänga tiden som hunden ska hålla fokus på dig innan den får sin belöning.

Om din hund har svårt med ögonkontakten så kan det här vara en bra övning att börja med.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar