Loise tillbringar all sin lediga tid ute i naturen tillsammans med sin man och svenska lapphund Zorro. Här hittar du hennes Youtube kanal där hon delar med sig av sina upplevelser, allt från enkla vandringar utanför Stockholm till utmanande vandringar i fjällen. Så här skriver hon om att lära hunden sova i tält.

Ett problem som jag uppfattat att många har är att få deras hund att sova bra i ett tält. Det är ganska förståeligt att hundar med ex vakt i sig kan ha svårt att slappna av i miljöer där fåglar, möss och annat vilt springer runt utanför tältet när det är dags att sova. Kanske är det även en och en annan morgonmänniska ute på vandringsleden på morgonen.

Så här har jag samlat mina bästa tips för att få din hund att känna sig bekväm i tältet. 

  1. En aktiverad hund är en mer lätthanterlig hund. Framförallt hundar med mycket energi kan ha svårt att komma till ro, så mitt bästa tips är att introducera tältet när hunden är ordentligt aktiverad. Kanske har ni kastat boll innan eller tagit ett löppass i skogen? Hur ni än väljer att göra brukar jag tänka att hunden ska vara på nivån att den lägger sig ner naturligt när ni stannar för en paus. Då introducerar ni tältet!  Lyckas ni med detta, tror jag att de absolut flesta hundar kommer att ta sig ann tältet med ro. Men skulle det inte funka kan ni testa steg 2 &3. 
  2. Låt hunden utforska tältet på egen hand. Låt den lukta och strosa omkring. Har den svårt att gå in i tältet för att det exempelvis prasslar? Lägg ner en filt på tältduken, och sprid ut massa gott godis inne i tältet. Använd positiv förstärkning när hunden vågar sig in, och gör ingen grej av att den kanske misslyckas och springer ut igen. Säg bara ”hoppsan, ska vi testa igen?”. Kanske kan du förenkla lite genom att bara förvänta dig att hunden ska kliva in med framtassarna första gången? Beröm och belöna!
  3. Lär hunden ”lägg dig” på kommando. Hur jag tränade in detta var att sitta ner på golvet med hunden, och hålla i halsbanden. När hunden lägger sig ner, säger du ”lägg dig”. Detta tränar man flera gånger om dagen tills dess att hunden lägger sig ner avslappnat på kommandot. Sen gäller det att träna i olika miljöer och med olika störning. När du sen har en aktivera hund, redo att vila, går ni in i tältet och säger ”lägg dig”. 

Kom bara ihåg att ”lägg dig” och ”ligg” oftast är två olika saker, oavsett vilket kommando du använder. Det ena, tex Lägg dig, är mer en naturlig ställning, som din hund har när den slappnar av medan ”Ligg” kanske är mer en platsliggning. I tältet vill vi att hunden ska lägga sig naturligt och avslappnat såklart.

Lycka till!

Vill du veta mer om Loise och hennes vandringar med hunden Zorro hittar du dom här på Instagram och Youtube.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”Så lär du hunden att sova i tält”

Lämna ett svar