DÖVA HUNDAR är vanligare än många tror, och även om dom inte kan höra kan dom definitivt lära sig att vara lika lydiga och glada som vilken annan hund som helst. Med alternativa sätt att kommunicera kan man absolut träna döva hundar! Här är några tips för att träna din döva vän på bästa sätt:
1. Beröring för kontakt
Det är ju lite svårt att ropa på sin hund när man vill ha kontakt om den inte kan höra. Träna därför in en speciell typ av beröring som du använder när du vill ha dess uppmärksamhet. Du kan tex träna in att en dubbelknackning på axeln betyder att du vill få kontakt. Gör detta genom att ge hunden en knackning och sedan belöna. Då lär du hunden att en knackning på axeln är något positivt. Första gången du gör detta bör du kanske inte överrumpla hunden med en knackning om den står bortvänd från dig. Första gången är det nog bra om hunden ser dig. Efter ett tag kan du testa när hunden står vänd ifrån dig. Knacka på axeln och vänta. När hunden vänder sig om och titta på dig så belönar du. Målbilden här är ju att en knackning på axeln betyder att hunden ska ta kontakt med dig, att du av någon anledning vill ha dess uppmärksamhet.
2. Anpassad klickerträning eller rättord
Klickerträning eller rättord är en vanlig metod där ett ljud eller ord så kallat rättord används för att markera att hunden gjort rätt. När hunden gör rätt klickar man (eller säger sitt rättord) och följer direkt upp med en belöning. Detta kan anpassas för döva hundar med handrörelser istället. Istället för ett klick eller ett rättord kan du ge hunden en tydlig handsignal, tex genom att öppna och stänga handen, följt av en belöning för att visa att den gjorde rätt.
3. Använd handkommandon
Istället för att träna in ord kommandon så tränar du helt enkelt in handkommandon istället. I stället för att lära hunden att ordet sitt betyder att den ska sätta sig så kanske handkommandot tummen-upp betyder att den ska sätta sig.
4. Kontaktträning för säkerhet
Det är kanske extra viktigt för döva hundar att lära sig ta kontakt och titta på sin ägare för att få vägledning, eftersom dom inte kan höra om man ropar. Träna därför på detta ofta och på många olika sätt och platser. Gör det till en naturlig del av promenaden att regelbundet ta kontakt och kolla läget. Här hittar du några kontaktövningar som du kan börja med.
5. Var tålmodig och sök hjälp
Träning tar tid och kräver tålamod. Varje hund är unik, så var inte rädd för att söka hjälp från en professionell tränare med erfarenhet av döva hundar om du behöver det.
Döva hundar kan alltså tränas och bli lika lydiga och glada som vilken annan hund som helst. Genom att använda alternativa metoder som beröring, handkommandon och tålamod kan du hjälpa din döva vän att blomstra och njuta av livet till fullo.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.