Annons:


Ett träningspass med hunden ska framför allt vara roligt. Man ska känna att man utvecklas, att man förstår varandra, att man samarbetar och jobbar tillsammans. När allt det fungerar är det som om pusselbitarna faller på plats. Tiden står stilla och man är totalt närvarande i stunden! Snacka om mindfullness!

Hur gör man då för att det ska blir så där magiskt och lyckat? Självklart bjuder vi på några hundhacks för bästa möjliga resultat!

1. Rasta hunden

Oavsett om du ska koppelträna eller lydnadsträna (gäller såväl vardagslydnad som tävlingslydnad) så rasta av hunden först, då blir den mer mottaglig för information och har lättare att koncentrera sig på uppgiften. Har du dessutom en hund med väldigt mycket energi kan det vara bra att låta den springa av sig ordentlig först eller gå en långpromenad. 

Foto: Patrik Svedberg

2. Träna i korta pass

Ofta tränar vi alldeles för långa och intensiva pass, både med våra valpar och våra vuxna hundar. Hunden behöver tid för att återhämta sig mellan övningarna. Försök att ta pauser under själva träningspasset. Ett tips kan vara att ha godiset en bit ifrån träningsplanen. Ta med dig lite godis i fickan och när det är slut blir det automatiskt en paus om du måste gå och hämta nytt. (Om du inte bara tränar med leksak alltså, då får du komma ett annat sätt att få in regelbundna pauser.)

Du kan också bryta ner träningen till flera korta pass istället för ett jättelångt. Ett tips kan vara att träna under 15 minuter 4 gånger om dagen.

3. Avsluta med att leka

Avsluta alla träningspass med lite förutsättningslös lek. Jaga varandra, tävla om att fånga godiset eller vad ni nu tycker om att leka. Då avslutar ni nämligen med något som stärker er relation och tillit till varandra. Ni avslutar också med en positiv känsla. Allt det här tar hunden med sig till nästa träningstillfälle och är då mer positivt inställd till träningen.

Vill du ha tips på lite olika lekar så hittar du den populära valpkursen ”Den viktiga leken” här! Självklart passar den precis lika bra för vuxna hundar!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar