Annons:

Därför ska du lära din hund ”sitt” på riktigt och så här gör du

En hund som sitter framför sin ägare

Kan din hund sitt? Alltså på riktigt? Inte bara om du står framför hunden och håller en godis över huvudet på den. Utan även om du står i köket med ryggen till och säger åt hunden att sätta sig, sätter den sig då?

Och varför ska man träna det här kan man fråga sig? Jo, för om du kan lära din hund att sitta, alltid när du säger åt den att sitta, så kommer du ha användning av det i hundmöten, när det ringer på dörren och när du möter kompisar på stan. Om det inte passar att hälsa på dina vänner på stan så säger du helt enkelt åt hunden att sitta. 

Det är mycket lättare för en hund att koncentrera sig på att utföra en uppgift än att låta bli att göra något

Alltså, om du talar om för hunden vad du vill att den ska göra istället för att försöka hindra den från att göra något som du INTE vill att den ska göra så har du mycket större chans att lyckas. 

En hund som sitter framför sin ägare

Börja träna så här:

1. Börja nära

Börja genom att stå nära hunden med en godis i handen. (Om du inte vet hur du över huvudtaget lär hunden sitt så börja här. En tydlig film som visar hur du lär hunden sitt, ligg och stanna.)

Be hunden att sätta sig. När hunden sätter sig belönar du med godis. Repetera några gånger.

2. Öka avståndet 

Ställ dig lite längre ifrån hunden innan du säger åt den att sätta sig. När den sätter sig så belönar du. Om den inte sätter sig så har du ökat avståndet för mycket. Gå närmre och försök igen. Repetera några gånger.

3. Vänd dig om

När hunden kan sitt på nära håll och sitt på lite längre håll kan du prova att vända dig med ryggen mot hunden och säga sitt. Om hunden sätter sig så belönar du, om den inte sätter sig så kan du prova att gå lite närmre hunden eller bara vända dig lite grann ifrån hunden. Repetera.

4. Gör det svårare

Gör det sedan lite svårare i taget. Öka avståndet, vänd dig om, gör samma sak fast på olika platser tex ute i trädgården på stan i parken osv. Prova att gå in i ett annat rum och säga åt hunden att sitta osv. 

När du väl har ett stabilt sitt kommer du att ha användning av det vid så många olika tillfällen. 

Lyckat till!!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar