Annons:

VALPTRÄNING – Så lär du valpen att ta kontakt med dig om och om igen

En valp söker kontakt med sin matte

När hunden på egen hand kan räkna ut att det lönar sig att ta kontakt med dig så kommer du att kunna använda dig av det vid många olika tillfällen som tex hundmöten, springa efter cyklister eller att gå fint i koppel. Det kommer alltid tillfällen när hunden inte riktigt vet vad den ska göra och då kommer den att söka kontakt med dig för vägledning.

Om hunden tex undrar om den får ta smörgåsen som ligger på soffbordet, då kommer den att titta på dig för att se om du tycker att det är en bra idé och hoppas på att du säger varsågod. Om hunden inte vet hur den ska bete sig vid ett hundmöte kommer den att söka kontakt med dig för vägledning osv. 

Var uppmärksam på de små tillfällena när hunden söker kontakt med dig och var snabb med att fånga och belöna dom.

Här kommer en jättebra övning som man kan göra tillsammans med sin valp. Men den passar såklart precis lika bra för dig som tränar med en vuxen hund. 

Lär hunden att det lönar sig att söka kontakt med dig om och om igen. Men om du tränar med en valp så kom ihåg att den snabbt blir trött och träna därför i korta pass. 

Om det är lite för svårt för hunden kan du börja med den här övningen. 

Gör så här:

1.Släng iväg en godis och vänd dig sedan om med ryggen mot valpen.

2. Låt valpen söka upp ditt ansikte och ta ögonkontakt.

3. När valpen gjort det så belönar du med en ny godis.

4. Börja om och släng iväg en ny godis och vänd dig sedan med ryggen mot valpen igen.

5. Låt valpen söka upp ditt ansikte och ta ögonkontakt.

Om valpen tycker att det är svårt kan du sätta godisen i munnen och på olika sätt hjälpa hunden att hitta rätt. Du behöver tex inte vända dig helt om utan bara lite grann. Visa valpen att du har godisen i munnen. När valpen tittar upp mot ditt ansikte tar du ut godisen ur munnen och ger den till hunden.

Hjälp valpen att lyckas. Snart kommer den förstå vad övningen går ut på och ni kan sakta göra det svårare och svårare genom att du tar bort godisen ur munnen, vänder dig om lite mer eller ställer dig upp.

Kom bara ihåg att valpar snabbt blir trötta, så lek bara korta stunder (några minuter) och sluta när det är som roligast. Då har valpen en positiv minnesbild av leken med sig till nästa tillfälle.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar