Annons:


Vid 6 års ålder fick min schäfertik Arma uppleva sin första färjetur. Den gick från Nynäshamn till Gotland och varade i 4,5 timme i hundkupé. Även om Arma har god grundträning så var det här en helt ny miljö för henne. Färjans bildäck, hissen, hundmöten på väg in i färjan, massor av människor och sedan sitta i en kupé full med andra hundar och några få katter.

Jag är säkert inte ensam om att känna mig lite nervös inför den här typen av resa. Men jag tänkte ändå att jag har ett par ess i rockärmen att plocka fram. Här delar jag med mig av några enkla tips och trix som förhoppningsvis kan hjälpa dig om du också ska ut och resa med din fyrbenta kompis. Kom bara ihåg att både hundar och människor är olika, så ta det som passar och lämna resten.

1. Undvik orealistiska förväntningar

Om det är första gången ni åker färga, buss eller båt så lägg inte massor av onödig stress på dig själv och din hund genom att ha för höga förväntningar om att det ska gå perfekt och helt smärtfritt. Förvänta dig inte att hunden går lugnt och fint i kopplet, ignorerar alla andra hundar för att sedan lägga sig lugnt och fint vid dina fötter när ni kommit fram till hundkupén. Det är en ny situation och olika hundar klarar det olika bra.

Har man sedan hunden var valp tränat just på detta så går det med all säkerhet mycket bättre än om man gör denna resa för första gången när hunden redan är fullvuxen. Så är det.

2. Rasta hunden

Försök att rasta av hunden så mycket som möjligt innan avfärd. En stressad hund kan få en orolig mage så det kan vara skönt om den är tömd ordentligt innan man går på färjan. Sen upplever jag att Arma lättare blir stressad om hon inte har fått göra av sig ordentligt och det behöver vi inte i en redan stressad situation.

3. Planera ditt agerande

Jag blir lätt stressad av att inte veta vad jag ska göra om tex ett hundmöte går åt skogen. Den här stressen överför jag på Arma och hela situationen eskalerar i rekordfart. Därför gjorde jag så här…

Eftersom jag redan från början visste att det kanske inte skulle bli en helt smärtfri resa så gjorde jag en plan för hur jag skulle agera vid olika situationer redan innan vi klev ur bilen på båtdäck.

För om jag VET hur jag ska göra, om jag har en plan och några enkla verktyg att hålla i handen så blir jag inte alls lika stressad, Arma känner mitt lugn, hon känner att jag har kontroll på situationen och då lugnar hon sig betydligt fortare.

Om man redan innan har gått igenom ett antal olika scenarier i sitt huvud där hunden tex är stressad, gnyr, gnäller eller skäller på andra hundar och hur man ska hantera situationen så är chansen större att man kan hålla sig själv lugn. För du vet, hunden tar efter DINA känslor.

4. Stå stilla

Hunden behöver få lite tid på sig att ta in den nya miljön. Så när vi klev ur bilen på bildäck öppnade jag bagageluckan men INTE buren. Jag lät Arma få ta in den nya miljön och alla lukter först. Sedan öppnade jag buren och lät henne hoppa ut. Sedan stod vi stilla vid bilen ett tag så hon fick möjlighet att ta in allt det nya. På väg mot hundkupén stannade vi flera gånger för att hon åter igen skulle få ta in allt det nya. När hon har fått lite koll på vad som händer runt omkring henne så är det mycket lättare att röra sig i den nya miljön.

5. Undvik kommandon

Om din hund är väldigt stressad när ni kommer in i hundkupén och kanske börjar skälla och/eller gnälla så börja inte med att ge den massor av olika kommandon som sitt, ligg, nej och sluta. Förmodligen kan den ändå inte ta in dina instruktioner just då och det gör bara dig och hunden ännu mer stressad. Ta det lugnt och låt hunden ta in den nya miljön. Om du behöver hålla i hunden så kan du sätta dig bakom hunden och hålla om den samtidigt som du kliar den lugnande på bröstet. Undvik att hålla emot i halsbandet som bara triggar frustration och stress ännu mer. Var nära hunden.

Jag gick till vår plats och satte Arma mellan benen på mig så hon satt vid mina fötter. Sedan höll jag om henne så att hon inte kund gå fram till dom andra hundarna. Efter ett tag kunde jag bara hindra henne med benen och sen la hon sig ner.

Det är ok att hunden är orolig  och det tar olika lång tid för olika hundar att komma ner i varv. När hunden har lugnat sig kan du tala om för den att den ska sätta sig eller lägga sig vid dina fötter.

6. Vatten, skål och godis

På Gotlandsfärjan fanns det både engångsskålar och vatten men det känns alltid bäst att ha vatten och vattenskål nära till hands så man inte behöver ställa sig upp och lämna sin plats precis när hunden blivit lugn, så ta med det.

Hundgodis. Om hunden har svårt att komma till ro kan det ibland hjälpa med lite enkla övningar precis där ni sitter. På Gotlandsfärjan fanns det gott om utrymme så vi körde lite sitt, ligg, sitt fint, vacker tass osv med hjälp av lite belöningsgodis. På så sätt kunde jag bryta ett oönskat beteende och Arma kom in i ett annat mindset och kunde sedan komma till ro.

7. Hundar som inte gillar varandra

Ibland är det personligt. Din hund och hunden bredvid gillar helt enkelt inte varandra. De morrar, skäller och kommer helt enkelt inte överens. Då kanske något av nedan förslag kan fungera.

  • Ge det lite tid så brukar det lugna sig. Så var det för oss. Hunden bredvid oss gillade INTE Arma och morrade så fort Arma tittade på henne. Arma fick såklart inte hälsa på henne och efter en stund kunde de acceptera att åka färja tillsammans.
  • Vänd på hunden så att den ligger med rumpan mot den andra hunden. De behöver inte ligga eller sitta och stirra på varandra.
  • Om det ändå inte fungerar så kan man byta plats, om det finns några lediga längre bort i kupén.
En hund som ligger vit mattes fötter i en hundkupé

Verkligheten

För oss gick resan väldigt bra men självklart uppstod det situationer som jag var tvungen att hantera, både med människor och hundar.

  • En kvinna försökte skrämma bort Arma när hennes hundar gick fram för att hälsa.
  • Arma gjorde utfall mot en annan hund. Jag vet faktiskt inte varför…
  • Arma ylade i korridoren när husse lämnade oss för att leta reda på hundkupén.
  • Arma försökte bjuda upp hunden bakom oss till lek genom att buga, vifta på svansen och göra olika typer av ljud.

Eftersom jag redan hade bestämt mig för hur jag skulle hantera olika typer av situationer så blev det bara korta incidenter vilket jag tycker är HELT ok. Hundar är djur, det måste finnas utrymme för dom att få reagera på saker som händer i deras närhet.

Hoppas att det här gav dig några tips inför er kommande färjetur som kan göra upplevelsen lite enklare.

Trevlig resa!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar