Annons:

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

Hund som drar i kopplet

– Min hund låtsas som att den inte hör.
– Min hund slutar lyssna.
– Min hund har selektiv hörsel.

Känner du igen dig i något av ovanstående uttryck? I så fall är du inte ensam. Det är väldigt vanligt att hundägare ibland upplever att deras hundar låtsas som att dom inte hör och slutar svara på enkla vardagskommandon.

Men det är faktiskt ganska troligt att din hund inte förstår vad du menar, även om det är ett så enkelt kommando som ”sitt”. Här beskriver vi några vanliga orsaker till att din hund helt plötsligt ”slutar lyssna” och vad du kan göra åt saken.

1. Ny plats

Så fort hunden kommer till en ny plats kan dom enklaste kommandona sluta fungera. Att hunden förstår ”sitt” hemma i vardagsrummet betyder inte att hunden förstår vad ordet ”sitt” betyder när ni kommer hem till några vänner, i lekparken eller när ni är ute på promenad. En ny plats för hunden har nya dofter och massor av nya intryck som ”stör” hunden och då måste man i princip träna in kommandot igen, även om man kan gå lite fortare fram.

Gör så här:

För att hunden ska klara av att följa ett kommando på så många olika platser som möjligt behöver man också träna på kommandot på så många olika platser som möjligt. Så fort du byter plats måste du också backa några steg i inlärningen och kanske till och med börja om från början med inlärningen av det specifika kommandot. Gör det därför till en vana att träna dessa kommandon så ofta som möjligt och på så många olika platser som möjligt. Ta promenaderna till hjälp. Stanna till ibland och träna på dom kommandon som du vill att din hund ska kunna.

2. För mycket störning

Barn som leker, hundar som skäller eller grävmaskiner som gräver, allt det här kan vara störande för hunden, vilket påverkar dess förmåga att koncentrera sig på en så enkelt uppgift som ”sitt”. Om störningen är för stor kommer inte din hund klara av att genomföra det du ber den om.

Gör så här:

Öka avståndet till det som stör och försök igen. Ibland räcker det med 2 meter och ibland måste man gå 102 meter. Det är väldigt olika.

3. För stor kommunikationsbubbla

Avståndet mellan dig och hunden kallas för kommunikationsbubbla och det är lättare för hunden att förstå vad du säger ju närmare hunden du står. Om hunden inte gör som du säger kan det bero på att du står för långt bort.

Gör så här:
Gå närmare hunden. Ibland handlar är det så enkelt som att du står längst ut i kopplet och bara behöver ta ett steg närmare hunden och kanske böja dig lite närmare hundens huvud och vips så har ni kontakt.

Genom att regelbundet träna på nya platser med mer eller mindre störning och successivt öka avståndet mellan dig och hunden så kommer hunden förstå vad du menar även i något mer utmanande situationer.

Att dessutom träna olika typer av kontaktövningar gör att hunden har lättare att söka kontakt med dig när den inte riktigt vet vad som förväntas av den.

Här hittar du några enkla kontaktövningar.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar