Populärt innehåll:

Så lär du hunden att hålla koll på dig istället för tvärt om

Att försöka lära en hund ett nytt moment, hundtrick...

Den populära bloggen Ute med Hunden blir nu sajten Hundprat.se

Jag startade Ute med hunden när jag köpte min...

Lär hunden att ordet ”ligg” betyder att den ska lägga sig

Sitt lyckas man nästa alltid lära sin hund. Ofta...

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

– Min hund låtsas som att den inte hör.
– Min hund slutar lyssna.
– Min hund har selektiv hörsel.

Känner du igen dig i något av ovanstående uttryck? I så fall är du inte ensam. Det är väldigt vanligt att hundägare ibland upplever att deras hundar låtsas som att dom inte hör och slutar svara på enkla vardagskommandon.

Men det är faktiskt ganska troligt att din hund inte förstår vad du menar, även om det är ett så enkelt kommando som ”sitt”. Här beskriver vi några vanliga orsaker till att din hund helt plötsligt ”slutar lyssna” och vad du kan göra åt saken.

1. Ny plats

Så fort hunden kommer till en ny plats kan dom enklaste kommandona sluta fungera. Att hunden förstår ”sitt” hemma i vardagsrummet betyder inte att hunden förstår vad ordet ”sitt” betyder när ni kommer hem till några vänner, i lekparken eller när ni är ute på promenad.

Gör så här:

För att hunden ska klara av att följa ett kommando på så många olika platser som möjligt behöver man också träna på kommandot på så många olika platser som möjligt. Så fort du byter plats måste du också backa några steg i inlärningen och kanske till och med börja om från början med inlärningen av det specifika kommandot. Gör det därför till en vana att träna dessa kommandon så ofta som möjligt och på så många olika platser som möjligt. Ta promenaderna till hjälp. Stanna till ibland och träna på dom kommandon som du vill att din hund ska kunna.

2. För mycket störning

Barn som leker, hundar som skäller eller grävmaskiner som gräver, allt det här kan vara störande för hunden, vilket påverkar dess förmåga att koncentrera sig på en så enkelt uppgift som ”sitt”. Om störningen är för stor kommer inte din hund klara av att genomföra det du ber den om.

Gör så här:

Öka avståndet till det som stör och försök igen. Ibland räcker det med 2 meter och ibland måste man gå 102 meter. Det är väldigt olika.

3. För stor kommunikationsbubbla

Avståndet mellan dig och hunden kallas för kommunikationsbubbla och det är lättare för hunden att förstå vad du säger ju närmare hunden du står. Om hunden inte gör som du säger kan det bero på att du står för långt bort.

Gör så här:
Gå närmare hunden. Ibland handlar är det så enkelt som att du står längst ut i kopplet och bara behöver ta ett steg närmare hunden och kanske böja dig lite närmare hundens huvud och vips så har ni kontakt.

Genom att regelbundet träna på nya platser med mer eller mindre störning och successivt öka avståndet mellan dig och hunden så kommer hunden förstå vad du menar även i något mer utmanande situationer.

Att dessutom träna olika typer av kontaktövningar gör att hunden har lättare att söka kontakt med dig när den inte riktigt vet vad som förväntas av den.

Här hittar du några enkla kontaktövningar.

Senaste

Att resa med hunden inom EU

Att resa med sin hund till ett annat EU-land...

3 saker du INTE bör göra vid hundmöten

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är...

5 tips – Så kommer du igång att vandra med din hund

Sommar, vinter, vår eller höst. Passa på att komma...

Att åka färja med hunden

Vid 6 års ålder fick min schäfertik Arma uppleva...

Nyhetsbrev

Annons

Missa inte

Kontakt – Grunden till nästan all hundträning

Oavsett om du ska träna hundmöten, att gå fint...

Så lär du valpen att inte bita i dina händer och byxben

Att valpen biter i både händer och fötter är...

Hundträning – 5 enkla övningar att göra på promenaden

Att komma ut och gå varje dag är kanske...

En enkel grundövning både för hundvalpar och vuxna hundar

Oavsett vad du ska träna med din hund så...

Så får du hunden att gå fint i koppel och så gör du när det inte fungerar.

Hunden ska gå ut och gå flera gånger om...
Jenny
Jennyhttps://www.hundprat.se
Det började med en svart Amerikansk Cocker Spaniel som hette Ruffe. Mitt hundintresset tog fart redan vid 13 års ålder och har nu utvecklats till att aktivt träna både min egen och andras hundar. När man tränar med sin hund kan man inte tänka på något annat, man är totalt närvarande i stunden. För mig är hundträning den optimala mindfulness övningen. Sen tackar jag såklart inte nej till all ömhet och kärlek som hunden ger tillbaka.
Annons

Den populära bloggen Ute med Hunden blir nu sajten Hundprat.se

Jag startade Ute med hunden när jag köpte min schäfer Arma. Jag ville ta med hundälskare på min resa genom det härliga som livet...

5 tips – När du vill ut och springa med hunden

Det finns många anledningar till att börja springa med din hund. Utöver att hunden mår bra av att springa får du en träningskompis som...

Så lär du hunden steg för steg att sitta fint som en kanin

Det är inte bara roligt och populärt att lära hunden olika små cirkustrick det är också väldigt nyttigt både för hunden och för er...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här