Populärt innehåll:

Den populära bloggen Ute med Hunden blir nu sajten Hundprat.se

Jag startade Ute med hunden när jag köpte min...

Så lär du hunden att hålla koll på dig istället för tvärt om

Att försöka lära en hund ett nytt moment, hundtrick...

Lär hunden att ordet ”ligg” betyder att den ska lägga sig

Sitt lyckas man nästa alltid lära sin hund. Ofta...

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

– Min hund låtsas som att den inte hör.
– Min hund slutar lyssna.
– Min hund har selektiv hörsel.

Känner du igen dig i något av ovanstående uttryck? I så fall är du inte ensam. Det är väldigt vanligt att hundägare ibland upplever att deras hundar låtsas som att dom inte hör och slutar svara på enkla vardagskommandon.

Men det är faktiskt ganska troligt att din hund inte förstår vad du menar, även om det är ett så enkelt kommando som ”sitt”. Här beskriver vi några vanliga orsaker till att din hund helt plötsligt ”slutar lyssna” och vad du kan göra åt saken.

1. Ny plats

Så fort hunden kommer till en ny plats kan dom enklaste kommandona sluta fungera. Att hunden förstår ”sitt” hemma i vardagsrummet betyder inte att hunden förstår vad ordet ”sitt” betyder när ni kommer hem till några vänner, i lekparken eller när ni är ute på promenad. En ny plats för hunden har nya dofter och massor av nya intryck som ”stör” hunden och då måste man i princip träna in kommandot igen, även om man kan gå lite fortare fram.

Gör så här:

För att hunden ska klara av att följa ett kommando på så många olika platser som möjligt behöver man också träna på kommandot på så många olika platser som möjligt. Så fort du byter plats måste du också backa några steg i inlärningen och kanske till och med börja om från början med inlärningen av det specifika kommandot. Gör det därför till en vana att träna dessa kommandon så ofta som möjligt och på så många olika platser som möjligt. Ta promenaderna till hjälp. Stanna till ibland och träna på dom kommandon som du vill att din hund ska kunna.

2. För mycket störning

Barn som leker, hundar som skäller eller grävmaskiner som gräver, allt det här kan vara störande för hunden, vilket påverkar dess förmåga att koncentrera sig på en så enkelt uppgift som ”sitt”. Om störningen är för stor kommer inte din hund klara av att genomföra det du ber den om.

Gör så här:

Öka avståndet till det som stör och försök igen. Ibland räcker det med 2 meter och ibland måste man gå 102 meter. Det är väldigt olika.

3. För stor kommunikationsbubbla

Avståndet mellan dig och hunden kallas för kommunikationsbubbla och det är lättare för hunden att förstå vad du säger ju närmare hunden du står. Om hunden inte gör som du säger kan det bero på att du står för långt bort.

Gör så här:
Gå närmare hunden. Ibland handlar är det så enkelt som att du står längst ut i kopplet och bara behöver ta ett steg närmare hunden och kanske böja dig lite närmare hundens huvud och vips så har ni kontakt.

Genom att regelbundet träna på nya platser med mer eller mindre störning och successivt öka avståndet mellan dig och hunden så kommer hunden förstå vad du menar även i något mer utmanande situationer.

Att dessutom träna olika typer av kontaktövningar gör att hunden har lättare att söka kontakt med dig när den inte riktigt vet vad som förväntas av den.

Här hittar du några enkla kontaktövningar.

Senaste

Vad är en belöning?

Har du någon gång funderat på vad en belöning...

Varför äter hundar gräs?

Det är inte ovanligt att hundar äter gräs och...

Så lär du valpen att vara ensam hemma

Det är mycket att tänka på när man får...

VALPTRÄNING – 3 enkla övningar

När man börjar träna med sin valp så brukar...

Nyhetsbrev

Annons

Missa inte

Kontakt – Grunden till nästan all hundträning

Oavsett om du ska träna hundmöten, att gå fint...

HUNDMÖTEN – Gör INTE det här!

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är...

När hunden ska gå fint i koppel – Gör INTE det här!

Hur får man hunden att sluta dra i kopplet?...

Så lär du valpen att inte bita i dina händer och byxben

Att valpen biter i både händer och fötter är...

En enkel grundövning både för hundvalpar och vuxna hundar

Att träna olika typer av kontaktövningar med sin hund...
Jenny
Jennyhttps://www.hundprat.se
Det började med en svart Amerikansk Cocker Spaniel som hette Ruffe. Mitt hundintresset tog fart redan vid 13 års ålder och har nu utvecklats till att aktivt träna både min egen och andras hundar. När man tränar med sin hund kan man inte tänka på något annat, man är totalt närvarande i stunden. För mig är hundträning den optimala mindfulness övningen. Sen tackar jag såklart inte nej till all ömhet och kärlek som hunden ger tillbaka.
Annons

VALPTRÄNING – Så tränar du valpen med hjälp av leken

Det absolut bästa sättet att börja träna valpen är genom leken. När ni leker tillsammans lär ni känna varandra, ni lär er hur ni...

HUNDMÖTEN – Gör INTE det här!

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är verkligen inte ensam. Är du där emot trött på att din hund skäller, hoppar och...

VALPTRÄNING – 3 enkla övningar

När man börjar träna med sin valp så brukar man nog börja med sitt, ligg och stanna kvar. Det är övningar som kommer ganska...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här