Att hunden hoppar, antingen på dig eller på andra människor som tex kommer på besök, är ett vanligt problem för hundägare. 

Hunden hoppar med största sannolikhet för att den blir glad, uppspelt och vill hälsa, leka eller få uppmärksamhet. Vissa människor tycker att det är helt ok att hunden hoppar medan andra inte uppskattar det fullt lika mycket.

Om du inte vill att hunden ska hoppa varken på dig eller på dina gäster så kommer här ett förslag på hur du  kan hantera situationen. 

Kom ihåg att du måste träna in rätt beteende UTAN gäster först.

Motion:

Börja träningspasset med att först motionera din hund ordentligt. Dels har hunden, precis som människan, lättare för att lära sig saker efter ett motionspass, och mindre energi att lägga på fel saker, som att tex hoppa. Om du vet om att du ska få besök så är det såklart bra om du motionerar hunden ordentligt även innan besöket kommer.

Sitt kvar

Lär din hund Sitt kvar. Här finns en instruktionsfilm. Anledningen till att hunden ska kunna Sitt kvar är för att målet med hela den här övningen är att din hund ska kunna behärska sig och sitta kvar även om det händer spännande saker runt omkring.

Impulskontroll

Träna impulskontroll med olika typer av störningar. Alltså hunden ska kunna stå emot sina impulser och sitta kvar även om det händer saker och ting runt omkring den som den vill engagera sig i. Här är några exempel:

– Hunden ska kunna sitta kvar även om du lägger en godis framför den. Hunden ska inte ta godisen förens du ger den till den eller säger varsågod.

– Hunden ska kunna sitta kvar även om det faller en godis framför den som du släpper. Börja med att släppa godisen på låg höjd med lite fart, sedan på högre och högre höjd med mer och mer fart allt eftersom hunden klara av att stå emot.

– Hunden ska klara av att sitta kvar även om det faller flera godisar. Om hunden klarar av ovanstående punkt kan du prova att kasta flera godisar samtidigt som hunden ska låta bli.

Självklart kan du byta ut godiset i övningarna ovan mot en eller flera bollar och leksaker.

– Att sitta kvar även om du hoppar, piper med en leksak eller gör andra tokiga saker framför den. Även här får du börja med långsamma rörelser och belöna när hunden gör rätt för att sedan försvåra övningen genom att röra dig snabbare och med fler och fler högre och konstiga ljud. 

Möta gästerna eller vänta i annat rum

När gästerna sedan kommer har du redan förvarnat dom om att du kommer ignorera dom för att träna din hund. Be även gästerna att ignorera hunden. När gästerna kommer ber du hunden om att sitta. Om hunden inte klara det får du helt enkelt flytta dig längre bort ifrån gästerna. Flytta dig sedan sakta närmare gästerna om hunden klarar av att hålla sig lugn. Först när hunden är lugn får gästerna hälsa på den. Gästerna ska då också vara lugna i sitt sätt och röra sig långsamt.

Ibland kan man såklart inte ignorera gästerna precis när dom kommer, då får man istället flytta på hunden, tex till ett annat rum. På så sätt får inte hunden möjlighet att träna på att göra fel, nämligen hoppa på gästerna. Sedan kan man ta ut hunden och be om ett sitt kvar efter det att man själv har hälsat på sina gäster, serverat kaffe och förklarat för dom att man måste ta några minuter till att träna sin hund.

I koppel

Om det ändå inte fungera och hunden helt enkelt inte kan slappna av, sitta på kommando eller vara i ett annat rum så kan man ha den koppel. Då kan man sitta en bit bort ifrån gästerna och återigen hindra hunden från att göra fel. Här kanske det räcker med att hunden är tyst för att den ska få en godis. När hunden har vant sig vid de nya människorna och lugnat sig kan dom få hälsa. Återigen, med lugna rörelse och i lugn och ro. 

Tålamod

Kom ihåg att det kan ta tid för hunden att lära in ett nytt beteende. Men om du är superkonsekvent i din hantering av den här typen av situation så kommer det att gå mycket lättare. 

TIPS 1

Planera in träningspass med en kompis som kommer över på besök. Då kan du i lugn och ro träna alla moment med din hund utan att bli stressad om det inte fungerar. Kompisen får helt enkelt gå ut och komma in genom dörren på nytt. 

Om du ger dig på detta för första gången när du får besök på riktigt är risken att du blir stressad om det inte fungerar, hunden känner av din stress och går upp ännu mer i var och allt blir mycket svårare. 

TIPS 2

Eftersom hunden har platsminne kan du träna sitt kvar och impulskontroll vid dörren eller där hunden kommer att befinna sig när gästerna kommer. Självklart är det bra om du tränar det på många olika platser men framför allt där gästerna kommer att befinna sig.

Tips 3

Om du ska belöna din hund så gör gärna det med godis, ord eller klappar. Leksaker kan få hunden att gå igång och blir mer uppspelt medan godis har en lugnande effekt. Och i den här situationen vill vi ju att hunden ska vara så lugn som möjligt.

Lycka till! 

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”När hunden hoppar på gästerna”

Lämna ett svar