Annons:


Sommar, vinter, vår eller höst. Passa på att komma ut i naturen och spendera tid med din bästa vän. Att se vackra platser och skapa fina minnen ihop är något som är helt fantastiskt. Ibland kan det dock vara svårt att komma igång, hur börjar man? Ibland kan allt överflöd av information göra att det känns lite krångligt. Så här har vi samlat lite tips för hur man på ett enkelt sätt kommer igång att vandra med sin hund. 

Foto: Loise Backryd

1. Krångla inte till det 

Gör det inte så krångligt. Har du bara en bra promenadsele och flexikoppel? Kör på det! Framförallt under sommaren, då klarar sig de flesta hundraser rätt bra utan massa häftig vandringsutrustning. Så kom ut och testa lite enkelt! Det kommer definitivt stärka bandet mellan dig och din hund. 

2. Börja smått och öka successivt

Framförallt om ni inte vanligtvis lever ett väldigt aktivt liv, börja smått och öka successivt i både distans och svårighet i terräng. Men var inte för rädd heller, de flesta hundar klarar av betydligt mer än sina ägare. Anpassa helt enkelt efter ras, kondition och hälsa. Ha empati och läs av din hund, hur mycket orkar just din pälskling? 

3. Träna innan

Ska ni ut på en lite längre tur så börja träna i god tid innan. Det kommer inte bara din hund må bra av utan även du. Testa eventuell utrustning flertalet gånger innan, både din hunds och din egen. Att träna inför någon fin led eller häftigt tur gör även förberedelsen till ett äventyr.

4. Öva på att vara i tältet

Sätt upp tältet i trädgården och träna hunden på att vara där inne. Använd positiv förstärkning för att få hunden att kliva in och ur tältet och lär hunden att man vilar därinne. Fundera lite på hur din hund är och tänk ut ett bra sätt att vänja hunden vid tältet. Har du en energisk hund kan det vara en idé att trötta ut vovvis lite innan, så att avslappningen blir naturlig. En hund som istället har svårt för prassliga underlag eller material kanske behöver vänja sig vid att vara i förtältet/absiden först, innan ni ger er in i själva tältet. 

5. Förberedelse 

Läs på om dit ni ska! Finns det algblomning? Behöver ni ta med extra vatten? Är det vasst och stenigt underlag så vovven behöver skor? Är det svårt att hitta skugga? Osv. Läs på, anpassa och förbered er för dit ni ska.

Glöm inte bort att alltid ha ett första hjälpen kit, både till er och pälsklingen. 

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar