Populärt innehåll:

Den populära bloggen Ute med Hunden blir nu sajten Hundprat.se

Jag startade Ute med hunden när jag köpte min...

VALPTRÄNING – Så tränar du valpen med en positiv inställning och massor av lek

Det absolut bästa sättet att börja träna valpen är...

Hjälp hunden genom kvällar fulla av smällar

Nu är det ju förbjudet med raketer men smällare...

5 tips – Så kommer du igång att vandra med din hund

Sommar, vinter, vår eller höst. Passa på att komma ut i naturen och spendera tid med din bästa vän. Att se vackra platser och skapa fina minnen ihop är något som är helt fantastiskt. Ibland kan det dock vara svårt att komma igång, hur börjar man? Ibland kan allt överflöd av information göra att det känns lite krångligt. Så här har vi samlat lite tips för hur man på ett enkelt sätt kommer igång att vandra med sin hund. 

Foto: Loise Backryd

1. Krångla inte till det 

Gör det inte så krångligt. Har du bara en bra promenadsele och flexikoppel? Kör på det! Framförallt under sommaren, då klarar sig de flesta hundraser rätt bra utan massa häftig vandringsutrustning. Så kom ut och testa lite enkelt! Det kommer definitivt stärka bandet mellan dig och din hund. 

2. Börja smått och öka successivt

Framförallt om ni inte vanligtvis lever ett väldigt aktivt liv, börja smått och öka successivt i både distans och svårighet i terräng. Men var inte för rädd heller, de flesta hundar klarar av betydligt mer än sina ägare. Anpassa helt enkelt efter ras, kondition och hälsa. Ha empati och läs av din hund, hur mycket orkar just din pälskling? 

3. Träna innan

Ska ni ut på en lite längre tur så börja träna i god tid innan. Det kommer inte bara din hund må bra av utan även du. Testa eventuell utrustning flertalet gånger innan, både din hunds och din egen. Att träna inför någon fin led eller häftigt tur gör även förberedelsen till ett äventyr.

4. Öva på att vara i tältet

Sätt upp tältet i trädgården och träna hunden på att vara där inne. Använd positiv förstärkning för att få hunden att kliva in och ur tältet och lär hunden att man vilar därinne. Fundera lite på hur din hund är och tänk ut ett bra sätt att vänja hunden vid tältet. Har du en energisk hund kan det vara en idé att trötta ut vovvis lite innan, så att avslappningen blir naturlig. En hund som istället har svårt för prassliga underlag eller material kanske behöver vänja sig vid att vara i förtältet/absiden först, innan ni ger er in i själva tältet. 

5. Förberedelse 

Läs på om dit ni ska! Finns det algblomning? Behöver ni ta med extra vatten? Är det vasst och stenigt underlag så vovven behöver skor? Är det svårt att hitta skugga? Osv. Läs på, anpassa och förbered er för dit ni ska.

Glöm inte bort att alltid ha ett första hjälpen kit, både till er och pälsklingen. 

Senaste

När hunden ska gå fint i koppel – Gör INTE det här!

Hur får man hunden att sluta dra i kopplet?...

Råttsmitta sprids till hundar

På sista tiden har vi kunnat läsa rubriker om...

Min servicehund förändrade mitt liv

Med min servicehund Quincie är min vardag alltid lite...

Hur väljer man hundförsäkring?

Det finns en mängd olika hundförsäkringar på marknaden. Hur...

Nyhetsbrev

Annons

Missa inte

Kontakt – Grunden till nästan all hundträning

Oavsett om du ska träna hundmöten, att gå fint...

HUNDMÖTEN – Gör INTE det här!

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är...

Så lär du valpen att inte bita i dina händer och byxben

Att valpen biter i både händer och fötter är...

En enkel grundövning både för hundvalpar och vuxna hundar

Att träna olika typer av kontaktövningar med sin hund...

Hundträning – 5 enkla övningar att göra på promenaden

Att komma ut och gå varje dag är kanske...
Loise
Loise
När jag äntligen var klar med mina studier kunde jag och min fästman köpa vår fina hund. Vi valde ras med omsorg och landade till slut i en Svensk lapphund som både klarar av att ta det lugnt hemma samtidigt som den uppskattar vår aktiva livstil. Zorro är min absolut bästa vän som följer med oss på fantastiska vandringar, roliga äventyr och tuffa löpträningspass.
Annons

Hur väljer man hundförsäkring?

Det finns en mängd olika hundförsäkringar på marknaden. Hur väljer man rätt, vad bör man tänka på och vilka fallgropar kan man undvika? Här...

Kommer hunden när du ropar? – 3 utmaningar vid inkallning

I den här filmen går Jenny igenom några vanliga utmaningar hundägare kan stöta på när det kommer till inkallning, att hunden ska komma när...

När hunden slutar lyssna och låtsas att den inte hör vad du säger

- Min hund låtsas som att den inte hör.- Min hund slutar lyssna.- Min hund har selektiv hörsel. Känner du igen dig i något av...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här