Så lär du hunden att gå över rangliga hängbroar…och annat läskigt!


Loise använder all sin lediga tid till att vandra med hunden Zorro. Dom är ute i alla typer av vänder både på dagsturer och långa veckoturer där dom antingen sover i tält, fjällstuga eller i sitt taktält som sitter fast på bilen. En utmaning på dessa turer kan vara olika typer av broar och övergångar. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att lära hunden att gå över rangliga hängbroar och annat läskigt. Självklart underlättar det om hunden miljötränas från tidig ålder på olika typer av underlag.

En fråga jag fått återkommande på mina sociala medier är, ”Hur får du din hund att gå över rangliga metallbroar? Jag hade fått bära min hund!”. Först och främst, jag har en svensk lapphund på 20 kg. Det hade nog varit farligt att bära honom och kanske till och med vilken hund som helst över broarna i fjällen (som på bilden nedan). Så innan ni ger er på det, testa det här! 

  1. Hitta en metallramp eller trapp, exempelvis på en skola eller lekpark, och gå dit när det inte är barn där. Öva på att gå på metallen. Använd positiv förstärkning och gör ingen grej av att det kanske är läskigt i början och hunden misslyckas. Säg bara ”hoppsan, ska vi testa igen?”. Tänk på att gå långsamt och försiktigt, beroende på hur metallunderlaget ser ut kan vissa hundar fastna med klorna.
  2. Träna på olika underlag. Lekparker är perfekta för detta. Det finns ofta både hängande stockar, snurror och gungor som du kan utmana hunden att hoppa upp på, eller sätta upp tassarna på. Bygg självförtroende i din hund och använd samma approach som steg 1 om hunden misslyckas. Nämligen positiv förstärkning och inte göra någon grej av att det kanske är läskigt i början och hunden misslyckas. Säg bara ”hoppsan, ska vi testa igen? Prova då också att förenkla övningen något. Tex att hoppa upp på en lägre eller bredare stock så hunden får en chans att lyckas. Försvåra sedan övningen stegvis.
  3. Låt inte hunden göra sin premiärtur på en hängbro mitt ute på fjället dit det kanske tar några dagar att vandra. Om du är osäker på hur din hund kommer reagera på hängbroar är mitt största tips att söka upp en i ditt närområde! Appen Naturkartan, är extremt bra för att kolla upp just om det finns broar osv längs med vandringslederna. 

Vill du veta mer om Loise och hennes vandringar med hunden Zorro hittar du dom här på Instagram och Youtube.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”Så lär du hunden att gå över rangliga hängbroar…och annat läskigt!”

Lämna ett svar