5 saker jag skulle gjort annorlunda om jag köpte Arma idag


Nej, jag har inte gjort allt rätt med Arma, verkligen inte. Jag har gjort massor av fel och skulle absolut ha gjort en del saker annorlunda om jag köpte Arma idag.

Innan jag delar med mig av mina ”misstag” vill jag ändå säga:

”Bara för att man inte har gjort helt rätt från början så finns det ingenting som säger att man inte kan rätta till det i efterhand. Det kräver bara lite mer jobb.”

1. Begränsat utrymmet

Jag skulle absolut ha begränsat hennes utrymme mycket mer än vad jag gjorde, framför allt i början när hon var ensam hemma. Jag skulle nog satt ett kompostgaller för köksdörren och låtit henne vara i köket under den tiden vi inte var hemma. Eller kanske i tvättstugan? Så skulle jag ha plockat bort allt som hon inte fick tugga på. Då kanske både min soffa, fåtölj, trapp och dörrpost hade sett helt annorlunda ut idag! 😊

Hund bakom kompostgaller

2. Miljötränat mer

Tänk om jag verkligen hade förstått vikten av att miljöträna en hund och vad det faktiskt innebär. Nästa hund kommer jag att ta med överallt redan från början. Jag kommer att ha rena träningspass som BARA går ut på att vänja valpen vid olika platser och miljöer.

Eftersom jag inte gjorde det med Arma får jag alltid jobba lite extra när vi reser bort. Det är inte helt optimalt eftersom man oftast har begränsat med tid när man väl är i väg. Och det är inte så roligt när resten av familjen drar iväg och jag blir kvar ensam på olika platser bara för att jag måste hjälpa Arma med att ta in allt det nya och finna sig till ro.

3. Inte hoppa på gäster

Vi var superkonsekventa med barnen och barnens kompisar. Arma fick ALDRIG hoppa på dom och än idag går det mycket lättare att träffa barn än vuxna.

Om jag kunde göra om detta skulle jag ha lagt upp träningen för hur hon ska bete sig när vi får besök på ett helt annat sätt. Jag skulle tex:

  • Träna på att ringklockan betyder ”om jag går in i buren och lägger mig så får jag godis!”
  • Varit konsekvent på att Arma inte fick hälsa på våra gäster om hon var uppe i varv.
  • Flyttat henne från hallen och till ett annat rum om hon inte kunde varva ner när gästerna kom. Det finns så mycket jag skulle ha gjort annorlunda. Det skulle ha varit mycket enklare att göra rätt från början.

4. Inte gått i konflikt

Jag önskar att jag kunde säga att jag ALDRIG gått i konflikt med Arma, att jag ALDRIG höjt rösten och blivit arg, men det har jag. Jag har framför allt gått i konflikt med henne när det kommer till kommandot ”loss”. Jag önskar att jag hade haft mer tålamod och provat andra strategier istället för att bli arg. Tyvärr har detta medfört att ”loss” alltid är lite känsligt för oss, även om jag under en ganska lång tid har försöka att träna om och göra rätt så sitter en del låsningar kvar i Arma.

Det här är en av anledningarna till att jag verkligen förespråkar positiv förstärkning. I min mening betyder dock inte positiv förstärkning att man aldrig kan säga ifrån till sin hund eller att man inte kan ha ett Nej-kommando. Frågan är bara hur man gör det, vilket är en helt annan fråga som vi får ta upp i en annan artikel!

5. Tränat mer hantering

Det här tror jag att ganska många kan känna igen sig i. Hunden tycker kanske inte om att gå till veterinären, klippa klorna eller borsta tänderna. Arma är jätteduktig och det är aldrig några problem hos veterinären och numera får jag även klippa klorna på henne utan några större problem, men jag ser att hon inte tycker om det. Hon låter mig hållas även om hon tycker att det är obehagligt.

Jag har inte heller tränat henne på att ha munkorg vilket jag egentligen anser är ett måste för alla hundägare. OM hunden skadar sig och man måste sätta på den en munkorg så vill man ju inte lägga mer stress på hunden än vad den redan har pga skadan. Därför måste hunden sedan tidigare vara van vid munkorg.

(Vi har en kurs här, så varken du eller jag har egentligen någon ursäkt till att inte ta tag i detta på en gång!)

Liten hund med munkorg ligger på gräset

Ja, det var lite ärlighet ifrån mitt håll. Men som jag sa i början av inlägget så kan man absolut träna om och göra rätt även om hunden har hunnit få några år på nacken, det kanske bara tar lite mer tid och kräver lite mer tålamod.

Vad hade du gjort annorlunda med din hund om du köpte den idag? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”5 saker jag skulle gjort annorlunda om jag köpte Arma idag”

Lämna ett svar