Annons:

Respektera hundens gränser – 7 tips för en starkare relation


Att sätta gränser

Precis som att vi människor har våra små preferenser och tillfällen där vi känner oss mer eller mindre bekväma så har även våra pälsbeklädda vänner det. När du respekterar din hunds känslor inför olika situationer känner hunden förtroende för dig. Tilliten stärks och det gör även er relation. Här delar vi med oss av några tips på hur du, genom att respektera din hunds gränser, kan stärka relationen mellan er båda.

1. Lyssna på din hund

Din hund pratar med dig, hela tiden, tex med hjälp av svansen, öronen och kroppen. Var uppmärksam på hur just din hund kommunicerar.  Lär dig att känna igen hundens små uttryck så att du kan respektera din hunds känslor och önskemål i olika typer av situationer.

2. Låt din hund utforska världen i sin egen takt

När du introducerar din hund till nya platser och miljöer så ge den tid och utrymme att få lukta, nosa och ta in alla dofter och intryck i sin egen takt. På så sätt ger du hunden bättre förutsättningar att hantera omgivningen vilket både stärker hundens självförtroende och er gemensamma relation.

3. Ge din hund tid för reflektion

Precis som vi människor behöver hunden ibland en liten stund för sig själv. Ge den tid och utrymme för vila och återhämtning.  

4. Var uppmärksam på vad din hund känner sig bekväm med

Om din fyrbenta vän visar att den är tveksamma eller känner sig osäker behöver du visa att du förstår och respekterar dess känslor. Tvinga den tex inte att hälsa på människor om den inte vill.

5. Lek med glädje och respekt

När ni delar stunder av lek och bus så var medveten om din hunds signaler. Om den visar att den vill ta en paus, avsluta leken på ett kärleksfullt sätt. Eller om den blir orolig och drar sig undan kanske en annan lek passar bättre.

Att leka med sin hund är ett superbra sätt att bygga en stark och fin relation med sin hund. I vår online-utbildning ”Den viktiga leken” får du allt du behöver för att komma igång redan idag. Utbildningen visar både i text och film hur du leker olika typer av lekar med din hund och hur de kan lägga grunden för vidare träning som tex inkallning eller apportering.

6. Ge din hund en egen plats

Precis som att vi människor vill ha en egen plats så har även hunden behov av en egen fristad. Respektera tex hundens hundbädd som dess speciella plats och låt det vara en trygg plats där den får vara ifred.

7. Vägled hunden med positiv förstärkning

Att vägleda hunden med positiv förstärkning innebär att belöna önskvärt beteende istället för att bestraffa det som är oönskat. Genom att använda beröm, belöningar och kärlek skapas en förtroendefull och glädjefylld inlärningsmiljö där hunden känner sig uppmuntrad att utforska och lära sig.

Att visa omsorg för hundens individuella behov och respektera dess gränser är avgörande för en frisk och harmonisk relation mellan dig och din hund och. Genom att hunden får känna sig trygg och respekterad stärks både relationen, tilliten och viljan att samarbeta.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar