Annons:


Hundar och övervikt är ingen rolig grej att prata om, men faktum är att hela 50% av våra kära husdjur kämpar med övervikt. Tyvärr blir det bara vanligare, precis som hos oss människor.

Här kommer några kloka ord om våra fyrbenta vänners välmående och hur vi kan hjälpa dem att leva sina bästa liv.

Varför övervikt?

Anledningarna till våra hundars ökande midjemått är många. Men främst handlar det om matvanor och brist på motion. Men oroa dig inte – det finns sätt att vända på detta!

Hitta övervikten – kolla midjan

Det är inte alltid lätt att se om ens fyrbenta kompis har dragit på sig några extra kilon. Ofta upptäcks det hos veterinären, när vi är där för något helt annat. En enkel indikation är att titta på hunden ovanifrån och från sidan. En markerad midja är ett gott tecken. Gör fingertoppsrörelser över bröstkorgen – om du känner revbenen är din hund på rätt väg.

Energi och Smidighet

Överviktiga husdjur har oftast mindre energi och kan ha besvär med rörelseapparaten. Det är inte ovanligt med stelhet, problem med leder och även artros – en ledsmärta som är både smärtsam och seglivad.

De allvarliga konsekvenserna

Utöver att övervikt kan förkorta livslängden hos våra hundar så ökar även risken för andra hälsoproblem. Dessutom, om vi skulle behöver söva hunden för behandling, finns det en ökad risk för komplikationer vid narkos – något ingen vill riskera.

Vad kan vi göra?

Om du misstänker att din pälskling brottas med övervikt, tveka inte att söka hjälp hos en djurklinik med expertis inom kost och hälsa. Kom ihåg att det är du som är din hunds bästa vän och ansvarar för dess välmående och långsiktiga hälsa.

Balansera måltiden

Maten är nyckeln. Gör ändringar med omsorg för att säkerställa att ditt djur får i sig alla nödvändiga näringsämnen. Att dela din egen mat med din hund kan störa denna balans.

När du försöker få din hund att tappa några kilon kan du inte bara minska på portionerna av det vanliga matintaget. Om du gör så riskerar din lurviga vän att gå miste om viktiga vitaminer och mineraler. Vad du istället kan göra är att ge den särskilt framtaget viktnedgångsfoder som är balanserat för att täcka deras näringsbehov även om kalorierna är färre.

Rätt foder för just din hund

Se till att hundens foder är anpassat efter ras och storlek. Om din hund inte är förtjust i det nuvarande fodret, var inte rädd för att prova ett annat märke som fortfarande uppfyller rätt behov.

Rörelse är livet

Motion är nyckeln! Men anpassa aktiviteten efter din fyrbenta vän. Regelbunden och lämplig motion främjar en stark och hälsosam kropp. I den här kursen hittar du flera olika lekar som kan vara roliga att göra tillsammans för lite extra rörelse i vardagen. Den passar lika bra för vuxna hundar som för valpar.

Slutligen, kom ihåg att du som djurägare är din pälsklingens bästa försvarare. Ge dom de bästa möjligheterna för ett långt och friskt liv genom att vara uppmärksam och engagerad i deras välbefinnande.

Våra hundar förtjänar det bästa! 🐾💖

Källa: Evidensia

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar