Annons:


Att massera sin hund är inte bara mysigt för stunden utan det ökar också blodcirkulationen hos hunden samtidigt som det lindrar stress både hos dig och hunden. Utöver detta så stärker det er relation och skapar trygghet mellan er båda.  

När du masserar din hund har du också tid och möjlighet att gå igenom den för att säkerställa att allt ser bra ut. Att huden under pälsen ser fin ut, att den inte har något sår eller är öm på något ställe.

Så masserar du din hund

Det finns såklart en mängd olika sätt att massera sin hund på men det viktigaste är att vara försiktig och lyhörd på vad din hund tycker om. Håll dig till lätta, mjuka rörelser och om din hund visar minsta tecken på att det är obehagligt, tex genom att stelna till, så avsluta massagen och fundera på om du ska besöka en veterinär.

Undvik djupgående massage om du inte har fått särskild utbildning för detta.

  1. Börja med att lägga hunden ner. Klappa den med långsamma, långa drag tills den självmant slappnar av.
  2. När hunden har slappnat av kan du använda fingrarna som en kam och stryka hunden genom pälsen med långa, långsamma drag. Dra handen genom pälsen både medhårs och mothårs för lite extra massage.
  3. Till sist kan du använda fingrarna och försiktigt massera med små cirkulära rörelser över hundens muskler.
Bonustips!

När din hund är lugn och avslappnad kan du lägga på ett ord eller en fras samtidigt som du klappar den. Säg tex ”lugn och fin” med en mjuk  och lugn röst samtidigt som du långsamt klappar den. Då kan hunden i framtiden koppla ihop den frasen med ett känslotillstånd om du vid tillfälle vill hjälpa hunden att slappna av.

Må så gott!

Denna text är granskad och godkänd av Frida Lundin, Diplomerad Hundfysioterapeut på Åre Hundrehab.

Ps. Ibland kan en hund drabbas av ett stresspåslag av tex hög förväntan eller när den inte vet vad som förväntas av den, som tex i väntrummet hos veterinären. Då kan massage vara ett verktyg för att lugna hunden eller den här övningen, ”Fokus för en stressad hund”, som både hjälper hunden att komma ner i aktivitetsnivå och hålla fokus på matte eller husse. Lycka till!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar