Visst skulle det vara smidigt om vi kunde säga åt hunden att ligga och hunden lägger sig. Dessutom ligger den kvar tills vi säger ”bra”, ”fri” eller något annat ord som betyder att ”Nu har du gjort rätt, du kan sluta ligga still och här får du en belöning.”

Det skulle tex vara användbart om man möter någon på promenaden som man vill stanna och prata med en stund eller om man vill att hunden ska ligga still medan man öppnar dörren åt någon som kommer på besök.

Här visar vi, både med text och film, hur du kan ”låsa fast” hunden i ett ligg tills du ger den ett frikommando. Kom bara ihåg att det inte finns några snabba genvägar för att lära hunden ett nytt moment eller beteende.

Har du en hund med mycket energi som gärna vill hälsa på dina besökare eller vänner du träffar på promenaden så krävs det en del träning för att nå hela vägen fram, men med den här övningen går det kanske lite lättare.  

Lär hunden ligg och ligg kvar

Börja med att lära hunden ligg och ligg kvar. Hur du gör det kan du se i den här filmen.

Lås fast med en godis
När hunden förstår ”ligg” och ”ligg kvar” kan vi lägga på en liten störning i form av en godis (eller leksak). Vi ber helt enkelt hunden om att lägga sig och ligga kvar. När hunden ligger lägger vi en godis framför hunden. Om hunden försöker ta godisen lägger vi helt enkelt handen över godisen och hindrar hunden från att ta godisen. Så fort hunden låter blir godisen och ligger var i en kort sekund säger vi bra och ger hunden godisen. Ett tips är att ge godisen till hunden där den ligger istället för att låta den gå fram till godisen och ta den. På så sätt strävar hunden efter att ligga kvar eftersom det är där den får sin belöning, istället för att gå fram till belöning.

Lägg på störningar

Försvåra sedan övningen långsamt tex genom att:

..låta hunden ligga en längre stund innan du säger bra och belönar.

..ställa dig upp och ta ett steg ifrån hunden innan går tillbaka och säger bra och belönar.

..lägga på ytterligare störning som att tappa en godis till på marken, göra en snabb rörelse eller kanske bara hosta.

Om hunden inte klarar av att ligga kvar vid någon av dessa tillfällen hindrar du helt enkelt hunden från att ta godisen, ber den om att lägga sig igen och gör störningen lite mindre, tex genom att hosta tystare eller göra rörelsen något långsammare.

Målet med denna övning är att godisen som ligger framför hunden ska fungera som ett lås. Alltså, så länge godisen ligger på marken ligger hunden kvar, när hunden har fått godisen är låset öppet och hunden kan ställa sig upp.

Även om vi i dom här filmerna visar olika typer av störningar i samma klipp så kan du behöva träna en typ av störning i taget, vid olika tillfällen, om inte din hund redan kan detta.

Träna på olika platser
När hunden klarar av att ligga stilla med störningar hemma kan du börja träna detta på olika platser. Tex i trädgården, på promenaden, på en parkeringsplats eller i parken.

Kom bara ihåg att så fort du byter miljö så blir övningen mycket svårare för hunden och du måste kanske börja om från början med övningen och göra den superlätt.  

Planera in verklighetstrogna träningspass
Om du verkligen vill göra allt för att detta ska fungera när det väl gäller, då kan det vara bra att planera in verkliga träningspass. Be en kompis möta upp dig på promenaden eller komma förbi och ringa på dörren. På så sätt är du förbered och vet hur du ska hantera din hund. Du behöver inte heller blir stressad om det inte fungerar eftersom din vän vet att ni är där för att träna.

Om det inte fungerar så fundera på hur du kan göra övningen enklare för hunden. Tex kanske du och din vän står längre ifrån varandra när ni hälsar på varandra på promenaden och sedan minskar ni avståndet i takt med att hunden klarar av att ligga kvar.

I skarpt läge – Ha en reservplan
Nej, hundträningar funkar inte alltid som vi har tänkt oss. Även om vi har tränat jättemycket, både hemma, i parken och med en kompis till hjälp så kan det vara något som händer med hunden eller i hundens omgivning som gör att den inte klarar av att ligga still även fast godisen ligger framför den på marken när det väl gäller.

Det värsta vi kan göra är att bli arg på hunden. Det påverkar bara vår relation och vårt samarbete med hunden negativt. Fundera hellre på en reservplan. Planera hur du ska göra om det inte fungerar när du i ett skarpt läge ber hunden att lägga sig, då blir det mycket enklare.

Det kan tex vara att sätta dig på huk och hålla om din hund när du hälsar på din vän. På så sätt hindrar du hunden från att göra fel som att tex hoppa eller gå fram och hälsa. Om det ringer på dörren och hunden inte ligger kvar så hindra hunden från att gå fram och hälsa och ta lugnt och försiktigt in den i ett annat rum, kasta lite godis på golvet som håller den sysselsatt tills du har tagit emot ditt besök.

Gå sedan tillbaka och träna mer  på ovanstånden  övningar tills det fungerar som du vill att det ska fungera.

Lycka till!

Vill du veta mer om hur du kan hantera hunden när den hoppar på gäster så hittar du en artikel om det här!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ””Lås” fast hunden i ett ligg-kommando”

Lämna ett svar