Annons:


Förr brukade man säga att man skulle sätta upp ett knä i magen på hunden om den hoppade på dig. Ett gammalt och förlegat tips som tyvärr fortfarande dyker upp.

Gör inte så, det kan inte bara skada din hunds organ utan du kan även skrämma din hund vilket kan påverka er relation negativt och ge andra oönskade beteenden framöver.

Så snälla, knäa INTE din hund, det finns bättre sätt!

Ignorera hunden

Om det är din egen hund som hoppar på dig så fort du kommer innanför dörren kan du börja med att ignorera den. Bry dig inte om den över huvud taget, säg inte ens åt den att sluta. Låtsas bara som att den inte finns.

Först när du har kommit in, tagit av dig skorna, hängt av dig jacka OCH hunden har lugnat sig kan du hälsa på den. Hälsa då med lugn och mjuk röst så du inte drar upp den i glädje och hög energi igen. Om inte hunden har lugnat sig så får du helt enkelt vänta ännu längre eller kanske låta blir att hälsa på den över huvud taget.

Med tiden kommer hunden att lära sig att det inte är någon idé att hoppa på husse eller matte, dom bryr sig ändå inte…

Är det din egen hund som du INTE vill ska hoppa på dina gäster så finns det en jättebra artikel om det här – När hunden hoppar på gästerna.

Vänd ryggen till

Är det någon annans hund som hoppar på dig kan du, istället för att knäa och eventuellt skada hunden, vända ryggen till den och totalt ignorera den tills den har lugnat sig. Att vända ryggen till kan underlätta om det är en stor hund som man inte vill ska hoppa upp i ansiktet, men är det en liten hund kanske det räcker med att man bara strunta i den.  

Men du…

Om det är en främmande, lös hund ute som kommer springande och som man kanske blir rädd för, då måste man såklart få skydda sig. Självklart vore det underbart om man kunde läsa av hunden och hindra den från att hoppa utan att skada den ifall den bara vill hälsa och leka.

Men blir man rädd och tror att den ska bita så är det ju en helt annan sak. Och det är faktiskt hundägarens ansvar att se till att hunden är kopplad och inte hoppar på främmande människor. Men, det är en helt annan artikel i sig.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar