Ibland kan det vara bra att kunna få stopp på sin hund i farten. Om hunden tex springer emot dig och du av någon anledning måste få stopp på den, vad gör du då?

Visst vore det smidigt om du bara kunde sätta upp handen i ett stopptecken och säga ”sitt” och hunden stannar och sätter sig? Sedan kan du lugnt och försiktigt gå och hämta hunden. I den här filmen visar vi hur du lär hunden Sitt i farten.

Den här typen av hundträning är både rolig och nyttigt. Samtidigt som den stärker er relation och ert sätt att kommunicera med varandra så är det också en kunskap som kan vara väldigt bra att ha.

Man kan såklart träna in det här på en mängd olika sätt. I den här filmen har vi valt ett sätt som vi tycker är väldigt enkelt att följa, där momentet delas upp i fyra olika steg.

Förkunskaper

Innan ni påbörjar den här övningen kan det underlätta om hunden först kan sitt och sitt kvar. Här hittar du en instruktionsfilm på hur du lär hunden det.

Skynda långsamt

Självklart behöver du inte träna in alla olika steg under ett och samma träningstillfälle. Hur fort fram du kan gå beror helt och hållet på hur träningsvan din hund är, vilken typ av tidigare träning ni har gjort osv. Vårt tips är att ta ett steg i taget och vila emellan. Det är alltid bäst att avsluta INNAN hunden blir för trött och börjar göra fel. Ett gott tips är att sluta när det går som bäst!

Om du ska tävla

Som vi säger i videon är det här moment för vardagslydnad. Ska du träna in ett stanna eller sitt i farten för tävling så rekommenderar vi att du läser på om just din hundsports specifika kriterier.

Sitt kvar

Här hittar du instruktionsfilmen till hur du lär hunden Sitt kvar!

I lekparken med lina

I filmen pratar vi även om att träna på olika typer av moment i lekparken, fast att då ha en lina på hunden så den inte av misstag springer iväg. Att träna i eller bredvid en lekpark kan vara bra med tanke på att det finns väldigt naturliga störningsmoment där. Självklart är det inte alltid så att man kan ta med sig hunden till lekparken och det är inte heller alla lekparker som tillåter hundar, då får man såklart hitta en annan park eller miljö som innehåller olika typer av störningar.

Bara det faktum att du byter plats kan vara tillräckligt med störning för hunden. En ny plats har massor av nya dofter och intryck som påverkar hunden när ni tränar.

OBS!

Och du, glöm inte det där vi pratar om på slutet i filmen! Att varva den här träningen med rena inkallningsövningar!
Lycka till!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”Hundträning – Sitt i farten”

Lämna ett svar