Har du någon gång funderat på vad en belöning egentligen är för din hund? Vad betyder den och finns det olika typer av belöningar eller är det bara hundgodis som gäller?
I den här artikeln ger Annelie Damberg oss en djupare kunskap och förståelse om just belöningar. Annelie är hundtränare med över 30 års erfarenhet av hundar och hundträning, så det hon inte vet om belöningar…
När man går kurser och läser böcker om hundar får man lära sig att en belöning är något som hunden gillar! Det kan vara godis, leksaker eller beröm.
Olika hundinstruktörer och författare döper belöningar till olika saker. Ett exempel är ”fyrklövern” från Inki Sjösten och boken Allmänlydnad. Där är de olika typerna av belöningar uppdelade i jakt, kamp, godis och socialt . Ett annat exempel kommer från boken Kontaktkontraktet av Eva Bodfält där hon har kategorierna gott, bus, varsågod och beundran och kallar det för belöningssystemet.
Olika belöningar
Oavsett vad du kallar dina belöningar så ska det vara något hunden tycker om och som du kan variera utifrån hund och träningstillfälle.
Här kommer några exempel.
MAT
Tittar vi på godisbelöningar så vill jag nog bara kalla det för matbelöning då allt hunden kan äta är mat. Men hunden bestämmer alltid vad den gillar mest för tillfället. Här läggs även extern belöning in. Alltså att hunden får springa och hämta sin godis/matbit själv.
LEK med sak
Det kan vara dragkampslek eller jaktlek med ett eller flera föremål. Här läggs även extern belöning in. Alltså att hunden får springa och hämta sin leksak själv.
LEK socialt
Du nyttjar din egna kropp och leker, klappar, smeker, hoppar, skuttar, springer, rullar, brottas m.m. Röst kan också blandas in.
RÖST
Att belöna med rösten går att göra på många olika sätt. Höga eller låga toner, viskningar, jollra, ett ord eller hela meningar.
”Oavsett vad man väljer så är det känslan i ordet som blir värdet av belöningen.”
Belöningsord
När hunden har gjort något bra ska den få sin belöning. Men innan belöningen kommer säger vi ett belöningsord som i sin tur leder till själva belöningen. På så sätt lär sig hunden att när du säger ditt belöningsord så har den gjort rätt och snart kommer belöningen.
Men VAD ska vi säga? Lyssnar man på folk som tränar hund så sägs det väldigt olika saker och inget är fel så länge man själv är konsekvent med det ord man själv väljer att använda. Orden kan vara: bra, duktig, japp, ok, eller fin vovve. Vissa väljer att använda sig av en klicker* som i sin tur leder till en belöning.
*Klicker – En liten dosa med en knapp på. När man trycker på knappen ger dosan ifrån sig ett ljud som hunden associerar med en kommande belöning.
Så tränar du med olika typer av belöningar
Här kommer några exempel på hur du kan träna med olika typer av belöningar.
Klicker
När du använder en klicker kan du belöna med vad som helst som hunden gillar. Du kan variera belöningen beroende på vad hunden har gjort. Hunden vet att den får en belöningen men den vet inte vilken.
Japp eller varsågod
Andra vill ha olika belöningsord för olika typer av belöningar och lära hunden att välja rätt belöning för rätt ord. Då kan till exempel en extern belöning där hunden får springa och hämta sin belöning (oavsett om det är en godis eller en leksak) kallas för ”varsågod” och en belöning som föraren ger till hunden kallas för ”japp!”
Social belöning
Det finns de som bara vill belöna sina hundar socialt, alltså endast med rösten och kroppen. Den typen av belöning bygger på att man har en fin relation med sin hund och om man inte har det så kan den här typen av belöning hjälpa till att bygga upp en sådan. Att belöna hunden socialt kan vara svårt och det gäller att man kan läsa av sin hund och se vad den uppskattar och vad den inte uppskattar.
Självbelönande
Belöningar kan vara så mycket, ofta mer än vad vi tror. Man nämner ofta i träningssammanhang att det är ”självbelönande”. Det kan till exempel vara i spåret när hunden spårar. Då vill inte hunden ta sin belöning som ligger i spåret eftersom själva spårningen är belöningen. Att hunden får en ny uppgift för att den utfört ett moment kan också vara belönande, till exempel vid sakletning. När hunden har letat och hittat en sak som den avlämnar hos föraren får den springa ut och leta igen. Tjohoo!!
Bekräftelse med en blick
Har ni tänkt på vad en blick från er kan betyda? Ibland kan det räcka med en blick för att hunden ska uppfatta det som en belöning, egentligen kan vi kanske kalla det för bekräftelse då vi inte tillför något mer än just blicken.
I träning med fotgående belönar jag ofta med blicken. När hunden gör rätt så tittar jag bara med nöjda ögon på hunden och ser att hunden tar emot det positivt genom att den kanske höjer ögonbrynen eller spetsar öronen. Om jag ber hunden att gå att lägga sig på sin plats så belönar jag ibland med ett leende, ibland med en blick och ibland med rösten.
Hur belönar du?
Det finns alltså en mängd olika typer av belöningar och massor av sätt att använda dem på. Börja med att fundera på vilka olika typer av belöningar du brukar använda och vilka din hund gillar mer än andra?
Vill du träna med Annelie?
Vill du komma i kontakt med Annelie och kanske anlita henne som hundtränare? Hon tar både emot elever hemma på sin gård utanför Mullsjö och online, så oavsett var i landet du bor kan du ta hjälp av denna erfarna hundinstruktör!
Mail: annelie.damberg@telia.com
Instagram: @anneliedamberg
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.