Det är inte ovanligt att hundägare ibland hamnar i situationer som leder till att hunden blir stressad. En stressad hund kan tex börja pipa, yla, dra i kopplet eller skälla på allt och alla runt omkring den. 

Ofta leder detta till att även hundägaren blir stressad, drar tillbaka hunden i kopplet och skäller på hunden att den sak vara tyst eller sluta bete sig illa. Det här sättet att hantera hunden på gör tyvärr bara saken värre. Hundägaren smittar av sin egen frustration på hunden och den uppstående irritationen ger er relation en prövning. Hunden är stressad och vet inte riktigt hur den ska bete sig. 

Här kommer tre tips på hur du kan hantera hunden om du plötsligt upptäcker att den är lite överstimulerad och stressad. Försöka att hantera alla dessa tips med lugn och tålamod. Tänk på att du överför dina egna känslor på hunden. Så om hunden är stressad kan du hjälpa den genom att själv hålla dig lugn. 

  1. Öka avståndet
    Öka avståndet till det som stressar hunden. Om du tex befinner dig i en park full av människor, barn och musik som spelar så kan hunden reagera på detta med överdriven nyfikenhet. Ställ dig då i utkanten av parken och låta hunden ta in allting på avstånd. När hunden lugnar sig kan du sakta minska avståndet till parken. Börjar hunden pipa och skälla igen har du gått för fort fram och du får öka avståndet igen. 
  1. Krama hunden
    Ibland finns det ingen möjlighet att öka avståndet utan du är lite inklämd tex i en hiss, på en promenadgata eller i ett rum fullt av nya människor. Då kan du sätta dig bakom hunden och krama den. När du sitter bakom hunden och håller om den med handen fram på hundens bröst kan du hjälpa hunden att känna sig trygg och lugn. Hunden kan då fokusera på att i lugn och ro ta in allt som händer runt omkring den. Undvik dock att hålla i halsbandet eftersom tryck mot halsen kan öka hundens frustration. 
  1. Bjud på godis
    Ibland kan godis i gräsmattan vara lösningen. Att tugga, svälja och slicka fungerar lugnande för hunden, så genom att strö ut godis i gräset eller på marken kan hunden tugga i sig lite gott samtidigt som den tar in alla nya ljud och dofter. Du kan även köpa leverpastej för hund på tub. Den kan hunden stå och slicka på vid stressade situationer. Tryck helt enkelt fram lite leverpastej i taget och låt hunden slicka i sig detta. 
Bonustips – Stå still!

Ofta har vi människor lite bråttom och går bara rakt in i nya miljöer utan att tänka så mycket på det. Hunden kan dock behöva lite tid för att vänja sig vid en ny miljön. Ibland kan det räcka. Stå still och låt hunden i lugn och ro ta in allt det nya.

Om du redan innan vet med dig att din hund kanske blir stressad av att tex åka till parken, hem till vänner eller gå på stan så kan du jobba lite förebyggande. Ett bra sätt kan vara att motioner hunden ordentligt innan och gärna låta den jobba sig trött med lite lydnadsträning. På så sätt är hunden skönt avslappnad och inte lika mottaglig för alla nya intryck. 

Ibland kan det också vara smart att lämna hunden hemma. Kanske mår den bättre av att få slappa hemma i soffan medan ni roar er på egen hand. 

Lycka till!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


0 svar till ”3 tips – Så hanterar du en stressad hund.”

Lämna ett svar