Annons:


Det spelar egentligen inte så stor roll VAD du tränar med din hund bara ATT du tränar. Oavsett om du tränar någon av alla etablerade hundsporter som rallylydnad och agility eller bara enkla lydnadsövningar och hundtrick hemma i trädgården så är det otroligt värdefullt. 

När du och hunden tränar och leker tillsammans lär ni känna varandra. Ni lär er att läsa av varandra och kommunicera. Så länge som leken och träningen utförs med ömsesidig respekt och där ni jobbar som ett team och hjälper och stöttar varandra så stärker ni också er relation. Genom leken kan man också hjälpa hunden genom olika typer av rädslor. 

Men det finns också andra fördelar med att regelbundet träna med sin hund. 

  1. Mindre risk för oönskat beteende

En undersökning från Bristol University visar att ju mer en hundägare leker med sin hund desto färre problem, som att hunden hoppar, gnäller och inte kommer på inkallning, har man med hunden. 

2. Mindre stress och ångest

Forskning visar om och om igen att att när man umgås med djur så både lindrar det ångest och sänker blodtrycket. Bl.a. visar en studie publicerad av USAs Centers for Disease Control and Prevention att barn som har hund löper mindre risk att drabbas av ångest. I studien kan man läsa: Interaktion med en vänlig hund minskar kortisolnivåer, troligen genom frisättande av oxytocin, vilket minskar fysiologiska reaktioner på stress.

Att umgås med djur både lindrar ångest och sänker blodtryck

Foto: Patrik Svedberg

3. Trygghet

Eftersom att lek och träning förbättrar kommunikationen mellan dig och hunden är det också större chans att hunden lyssnar på dig när du säger åt den att göra något. För visst känner man sig trygg när man vet att hunden kommer när man ropar eller stannar när man säger säger åt den att stanna. Både för en själv och för hunden.

Kvinna som tränar och kampar med sin schäferhund
Foto:Patrik Svedberg

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar