Annons:


Dom flesta av oss har förväntningar på våra hundar och hur dom ska bete sig vid olika tillfällen. Vi kanske inte vill att hunden ska tigga vid matbordet, skälla på andra hundar eller ligga i soffan.

Förhoppningsvis lägger vi en hel del träning på att lära hunden hur vi vill att den ska bete sig istället. Det kan tex vara…

Trots detta hamnar vi ändå i situationer när hunden inte gör som vi vill och då kan det vara bra att ha en reservplan.

En reservplan handlar oftast om att hantera hunden och se till att det oönskade beteendet snabbt avslutas eller helt enkelt aldrig sker.

Kanske har vi lärt hunden att den ska ligga ute i hallen medan vi sitter vid matbordet och äter. MEN, när våra vänner kommer över på middag blir hunden nyfiken och smyger sig fram till matbordet ändå.

Bli inte arg

När hunden smugit fram till matbordet, trots att vi har lärt den att den ska ligga i hallen, är det väldigt enkelt att bli arg och fräsa åt hunden. Kanske säger vi något i stil med..
– Men vad GÖR du?!! Du VET att du inte får tigga vid matbordet!! Gå och lägg dig!!

Om du känner igen dig så är du inte ensam om att göra så. Men att bli arg på din hund är inte lösningen, istället kan det påverka er relation negativt.  

Hunden är inte busig

Det handlar inte om att hunden är busig och struntar i hur du vill att den ska bete sig, det handlar om att nya människor på besök är en ny typ av störning för hunden. Bara för att hunden klarar av att ligga stilla i hallen medan familjen sitter och äter betyder inte att den klarar av det när det kommer nya människor på besök. Man kan se det som att du har lärt hunden att ligga i hallen när familjen äter middag men du har inte lärt hunden att ligga i hallen när främmande människor sitter vid matbordet och äter middag.

Gör så här

Du kan se detta som ett gyllene tillfälle att träna hunden på att ligga i hallen medan du och dina vänner sitter vid matbordet och äter. Be dina gäster om ursäkt och lägg några minuter på att träna din hund. Eller så har du en reservplan.

Reservplan

Du har redan innan dina gäster kommit tänkt igenom hur du ska hantera hunden om den tigger vid matbordet. Det bästa sättet att hantera oönskat beteende är att planera bort möjligheten till oönskat beteende. I det här fallet kanske hunden helt enkelt får vara i ett annat rum medan ni äter, då får den ingen möjlighet att tigga vid matbordet och kan inte heller träna in det felaktiga beteende.

Det bästa av två världar

Eller också berättar du för dina gäster i förväg att du kommer ta några minuter av middagen för att träna din hund att ligga stilla i hallen medan ni äter och sedan låta hunden vara i ett annat rum medan du i lugn och ro njuter av resten av middagen med dina vänner. Det bästa av två världar!

Lycka till!

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar