Annons:


Hundar och smällar

Nu är det ju förbjudet med raketer men smällare och fyrverkerier förekommer fortfarande och olika hundar klarar detta på väldigt olika sätt. Om du har en hund som tycker att det är lite jobbigt med smällare så finns det några knep att ta till för att underlätta för hunden.

Även om din hund inte är rädd för smällare så kan det vara bra att förbereda den inför den här typen av kvällar eftersom att man inte vill att den ska bli rädd heller, om det t.ex. kommer en extra hög smäll eller liknande. Det skadar aldrig att fortsätta träna hunden i att smällar INTE är farliga. 

Träna

Se till att hunden har tränat ordentligt under dagen. Lägg gärna ett spår eller något annat där hunden får jobba mycket med nosen och bli riktigt trött.  Brukar ni inte spåra så ta med hunden på en långpromenad på en ny plats med nya dofter och nya intryck och låt hunden utforska allt med alla sina sinnen. Ett ordentlig pass med lydnadsträning funkar såklart också. Då blir hunden lite trött och avtrubbad och är inte lika mottaglig för nya eller lite läskiga intryck.

En trygg plats

Gör i ordning ett rum där hunden känner sig trygg. Dra för persiennerna så att eventuellt fyrverkeriljus inte blinkar och bländar inne i rummet. Se till att rummet är ljust och upplyst och att hundens leksaker finns där. Det bästa är såklart om det är ett rum där hunden brukar vara och känner sig trygg.  Man kan också sätta på radion så att ljudet från radion ”gömmer” ljudet ifrån smällarna lite.

Märgben eller tuggben

Ge hunden ett tuggben som den kan hålla sig sysselsatt med under tiden det smäller som mest. Lämna dock inte hunden själv med tuggben eller märgben utan ha den i så fall under uppsikt så att den inte sätter i halsen. 

Ignorera smällarna

Om du är tillsammans med hunden när det smäller så ignorera dom. Du kan också hjälpa hunden att ignorera smällarna genom att t.ex. engagera dig i tuggbenet eller leka lite med en leksak tillsammans med den.

När inget annat fungerar

Om din hund har det väldigt jobbigt kan du alltid överväga att lämna stan vid dessa tillfällen eller kontakta en veterinär för något lugnande. 

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar