Populärt innehåll:

VALPTRÄNING – Så tränar du valpen med hjälp av leken

Det absolut bästa sättet att börja träna valpen är...

Hjälp hunden genom kvällar fulla av smällar

Nu är det ju förbjudet med raketer men smällare...

Lär hunden att ordet ”ligg” betyder att den ska lägga sig

Sitt lyckas man nästa alltid lära sin hund. Ofta...

Råttsmitta sprids till hundar

På sista tiden har vi kunnat läsa rubriker om hur en råttsmitta börjat härja på Gotland och i södra delen av Sverige. Även om det är ovanligt att hunden blir allvarligt sjuk så kan det hända och rubrikerna har gjort hundägare oroliga.

Hundprat.se har tillsammans med Karin Lundgren, Leg. Djursjukskötare från Petgood, satt sig in i frågan om hur smittan sprids, vilka symptom hunden kan få vid infektion och hur man kan skydda sin fyrfotade vän.

Smittan som sprids av råttor till hundar är ingen ”ny” sjukdom utan har varit allmänt spridd i Europa länge. Nu har den förmodligen kommit till Sverige för att stanna pga. det varmare klimatet, därför är det viktigt att vaccinera hunden om man befinner sig i utsatta områden eller planerar att resa med sin hund.

Hur smittas hunden?

Bakterien heter Leptospiros och sprids via råttors urin till naturen och stillastående vatten. När hunden dricker vattnet får de i sig bakterien.

Även en smittad hund kan sprida smittan vidare till andra hundar eller människor via sin urin. Bor man i ett område där man vet att smittan finns ska man undvika att t ex låta hunden dricka ur stillastående vatten ute där andra hundar kan ha kissat.

Hund som dricker ur en vattenpöl
Låt inte hunden drick ur stillastående vatten om ni befinner i ett område där råttsmittan Leptospiros finns.

När är risken för smitta störst?

I områden där det är vanligt att Leptospiros förekommer ses ofta större sjukdomsutbrott under de varmare månaderna som sensommaren, hösten och efter en period med riklig nederbörd.

Vilka symtom får hunden?

De första symptomen kommer ca. en vecka efter att hunden blivit smittad. Vid lindriga infektioner utvecklas inga eller endast milda symptom.

 • Slöhet
 • Feber
 • Kräkningar
 • Hunden urinerar och dricker mer än vanligt
 • Ovilja att röra sig
 • Svaghet
 • Dålig aptit
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Hosta
 • Rinnande nos.

Sammanfattningsvis kan vi säga att allvarlig sjukdom är ovanligt men OM hunden skulle bli allvarligt sjuk kan det leda till livshotande tillstånd och kroniska, kvarstående skador på bland annat njure och lever.

Hur skyddar man sin hund?

Man kan vaccinera sin hund mot Leptospiros vilket många hundägare i södra Sverige väljer att göra. Vaccinet ingår INTE i det svenska vaccinationsprogrammet eftersom man värderar risken för sjukdomen som liten. Ta därför kontakt med din veterinär om du vill veta mer eller vaccinera din hund.

Första året vaccineras hunden  2 gånger med 4 veckors mellanrum och efter det vaccineras hunden en gång om året för att bibehålla skyddet.  

Vaccinet ger emellertid inte ett fullständigt skydd mot infektion och vaccinerade hundar kan, om de infekteras, sprida bakterien vidare.  Syftet med att vaccinera hunden är att ge den ett ökat skydd mot allvarliga sjukdomssymtom. Vaccinet har en relativt kortvarig effekt, så planera gärna in vaccinationen så att ett så höggradigt skydd som möjligt kan förväntas vid tidpunkten då hunden löper störst risk för att exponeras för smittan.

Finns det någon riskgrupp hos hundar?

Hundar som befinner sig i utsatta områden löper såklart störst risk att drabbas av infektionen och valpar och unghundar löper störst risk att drabbas av allvarlig infektion.  Vill du veta mer om smittan kan du läsa om den på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Hund som nosar i naturen
Råttsmittan sprids via råttors urin till naturen och stillastående vatten.

Källa
Statens veterinärmedicinska anstalt
tv4.se
Aftonbladet.se
Veterinärgruppen

Senaste

Hundglass för stressade hundar.

Att tugga, svälja och slicka är naturliga beteenden hos...

Valpar och sömn

Valpar behöver mycket sömn och vila för att växa,...

Vad är en belöning?

Har du någon gång funderat på vad en belöning...

Varför äter hundar gräs?

Det är inte ovanligt att hundar äter gräs och...

Nyhetsbrev

Annons

Missa inte

Kontakt – Grunden till nästan all hundträning

Oavsett om du ska träna hundmöten, att gå fint...

HUNDMÖTEN – Gör INTE det här!

Många hundägare har problem med hundmöten, så du är...

När hunden ska gå fint i koppel – Gör INTE det här!

Hur får man hunden att sluta dra i kopplet?...

Så lär du valpen att inte bita i dina händer och byxben

Att valpen biter i både händer och fötter är...

En enkel grundövning både för hundvalpar och vuxna hundar

Att träna olika typer av kontaktövningar med sin hund...
Jenny
Jennyhttps://www.hundprat.se
Det började med en svart Amerikansk Cocker Spaniel som hette Ruffe. Mitt hundintresset tog fart redan vid 13 års ålder och har nu utvecklats till att aktivt träna både min egen och andras hundar. När man tränar med sin hund kan man inte tänka på något annat, man är totalt närvarande i stunden. För mig är hundträning den optimala mindfulness övningen. Sen tackar jag såklart inte nej till all ömhet och kärlek som hunden ger tillbaka.
Annons

Så hanterar du hundmöten som inte går som du har tänkt dig

Många hundägare upplever att det inte går att få kontakt med hunden vid ett hundmöte. Ofta upplever dom att hunden har ”selektiv hörsel” eller...

Så hanterar du svåra hundmöten

I den här kursen får du alla verktyg du behöver för att kunna hantera olika typer av hundmöten. Du får lära dig VARFÖR hunden reagerar som...

Så lär du hunden att runda

I den här filmen går vi igenom steg för steg hur du lär hunden att runda. Vi pratar även om varför man ska träna...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här