Annons:


Det är mycket att tänka på när man får hem sin lilla valp och även om glädjen är stor så ska man lära den att den inte får tugga på skorna och bita i händerna. Man ska lära den enkla kommandon som sitt och ligg. Man ska lära den att gå fint i koppel och man ska lära den att vara ensam hemma.

Här kommer 10 tips som kan underlätta när du ska lära din valp att vara ensam hemma.

1. Träna när hunden är aktivera, rastad och mätt

Självklart är det enklare att få en valp att ta det lugnt och vara nöjd med tillvaron om den redan fått sina behov tillfredsställda. Så innan du planerar att lämna din valp ensam se till att den både är aktiverad, rastad och mätt. Här hittar du en övning du kan göra med valpen för att den ska bli skönt trött och avslappnad.

2. Träna på en trygg plats

Innan du lämnar valpen så se till att du lämnar den på en plats där den redan känner sig hemmastad och trygg. Där det är välbekanta ljud och dofter och där den har sin hundbädd och vattenskål.

3. Träna på en begränsad yta

Att vara ensam i ett helt hus eller en hel lägenhet kan vara svårt. Låt därför valpen vara på en begränsad yta, tex i köket eller ett annat avgränsat rum.

4. Träna på att vara ensam i ett rum

Innan valpen kan vara ensam i huset eller lägenheten kan man träna på att vara ensam i ett eget rum. Skärma av rummet tex med hjälp av kompostgaller eller barngrindar, det kan gå bättre än att stänga en dörr då det kan kännas lite läskigt i början. När valpen kan vara ensam i ett rum kan man försiktigt lära valpen att vara ensam i huset/lägenheten, även om den fortfarande får vara på en begränsad yta.

5. Träna korta stunder

Börja träna i korta stunder. Första gången kanske du bara försvinner ur synhåll en kort sekund innan du kommer tillbaka. Sedan kanske du kan utöka detta till några sekunder, sedan kan du gå ut med soporna och till slut kan valpen vara själv hemma lite längre stunder.

Valp som är ensam hemma

6. Lämna med samma ord

När du lämnar valpen kan du säga något i stil med ”Jag kommer snart” eller ”Nu får du vila lite”. Säga samma sak med lugn och mjuk röst varje gång du lämnar valpen. Då kommer valpen att lära sig att när matte/husse säger så ska jag vara kvar hemma. Då undviker du en hund som ivrigt står vid dörren och väntar på att få följa med när du tar på dig skorna och sen blir besviken och ledsen när den inte får det.

7. Hälsa lugnt

Hälsa lugnt på valpen när du kommer tillbaka så inte kontrasten mellan att vara ensam och att du kommer tillbaka blir så stor. Det är ingen stor grej liksom.

8. Utnyttja de tillfällen då valpen är mottaglig

Det är mycket lättare att lämna en valp som redan har gått ner i varv och kanske redan slumrar lite i sin bädd än att lämna en valp som bara vill leka. Utnyttja de tillfällen då valpen redan är avslappnad och till freds.

9. Skynda långsamt

Försök att komma tillbaka INNAN valpen börjar gnälla och skälla. Vi vill inte gärna få valpen att tror att du kommer tillbaka när den skäller. Vi vill helst lära valpen att du kommer tillbaka när den är tyst. Låt det därför ta lite extra tid i början och börja verkligen i korta stunder.

10. Plocka undan

Och till sist en liten påminnelse om att plocka undan sånt som inte valpen får bita på som tex skor, sladdar och andra saker du är rädd om eller som valpen kan skada sig på.

Nyhetsbrev

Missa inte

Annons:


Lämna ett svar