När hunden är stressad
Att hunden är stressad är något som dom flesta hundägare kan känna igen sig i. Att hunden av någon anledning får ett tillfälligt stresspåslag är inte ovanligt.
Precis som människor kan även våra fyrbenta vänner uppleva stress. Men det är viktigt att kunna skilja på negativ och positiv stress hos hunden för att kunna förstå och hantera eventuella bekymmer på ett så bra sätt som möjligt.
Negativ stress
Negativ stress hos hundar kan uppstå av olika anledningar som tex:
- Rädsla
- Överstimulering
- Separation
- Obehagliga miljöförhållanden
- Och mycket mer…
Symtom på negativ stress kan tex vara:
- Överdrivet kliande
- Överdrivet slickande och/eller tuggande på tassarna
- Rastlöshet
- Överdriven skällning
- Diarré
- Och mycket mer…
Det är viktigt för oss hundägare att verkligen lära känna just våra hundar så att vi snabbt kan se förändringar i hundens beteende och på så sätt identifiera om hunden är stressad och ta hand om det på bästa sätt.
Hantera och minska negativ stress
För att hantera och minska negativ stress hos hundar finns det flera strategier som kan vara till hjälp. Tex att:
- Skapa en lugn och trygg hemmamiljö.
- Ge hunden en egen plats, tex en mysig hundbädd.
- Ge lagomt med mental och fysisk stimulans.
- Etablera rutiner för att minska osäkerhet och rädsla hos hunden.
- Erbjuda positiva belöningar och beröm för önskat beteende som skapar trygghet då hunden vet vad som förväntas av den.
- Erbjuda hunden ett tuggben, eftersom tugga, slicka och svälja kan ha lugnande effekter på hunden.
Här hittar du fler tips på hur du kan hantera hunden när ni hamnar i en situation som stressar den.
När hunden är stressad av förväntan
Å andra sidan kan positiv stress vara förknippad med upphetsning inför lek, träning eller nya upplevelser. När hunden är stressad av den anledningen kan det visa sig genom att hunden piper, hoppar eller drar i kopplet. Hundar kan tex känna positiv stress/förväntan inför att få belöningar under träning och den typen av stress kan vara motiverande och gynnsam för hundens mentala stimulans och utveckling.
När hunden är förväntansfull på sin belöning är den beredd att jobbar för den. Om hunden däremot hoppar, piper och har svårt att fokusera på uppgiften kan belöningen vara för motiverande och uppgiften för svår eller otydlig.
Men även positiv stress, förväntan, kan bli negativ om inte hunden får tillräckligt med återhämtning. Därför är det viktigt att skapa en balans mellan aktivitet och vila för att säkerställa hundens välbefinnande och förhindra att positiv stress övergår till negativ.
Viktigt att förstå skillanden mellan negativ eller positiv stress
Att förstå skillnaden mellan negativ och positiv stress hos hundar är viktigt för att säkerställa att hunden mår bra och relationen mellan hund och ägare är stark och positiv.
Vill du lära dig en väldigt bra övning att ha i bakfickan vid de tillfällen hunden får ett tillfälligt stresspåslag så hittar du den här. Den här övningen funkar lika bra i parken som i väntrummet hos veterinären.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.